Czyli tak jak myślałem. Wolałem się jednak upewnić, bo ciężko uwierzyć w to, że ktoś może takie brednie wypisywać. A myślałem, że to ja słabo znam się na piłce afrykańskiej, no ale Ty bijesz mnie na głowę. Dałem Ci szansę, licząc na to, że może się jeszcze zreflektujesz i być może wybrniesz z tego jakoś, ale widzę że na darmo, bo w stanowczy sposób podtrzymujesz wygłoszony przez siebie pogląd, który trudno określić inaczej jak absurdalny. Na początek definicja słowa potencjał, bo to dla Ciebie chyba jeszcze zbyt trudne słowo - potencjał „zasób możliwości, mocy, zdolności wytwórczej tkwiący w czymś; sprawność, wydajność, możliwość, zwłaszcza państwa w jakiejś dziedzinie”. Krótko mówiąc mało istotne jest kto wygra bezpośrednie starcie pomiędzy tymi drużynami z punktu widzeniu potencjału, którym każda z tych drużyn dysponuje. Nigeria będąca ponad dziesięć razy liczniejszym krajem od Senegalu od lat uważana jest na całym świecie za kraj, w którym rodzi się największa ilość utalentowanych piłkarzy na Czarnym Lądzie. Jeżeli chodzi o skalę, to nie nikt inny jak właśnie Nigeria jest obecnie największym zaopatrzeniowcem „piłkarskiego towaru” na europejski rynek i to „towaru” bardzo wartościowego. Nie jest dla nikogo żadną tajemnicą, że to właśnie Nigeria wygląda najlepiej w Afryce jeżeli chodzi o pracę i szkolenie młodzieży, a jedynym państwem w Afryce, które tak naprawdę może się pod tym względem równać z Nigerią jest Ghana. W takiej drużynie jak Nigeria każda kolejna zmiana pokoleniowa może dokonać się w sposób bezbolesny i aby zająć miejsce każdej z odchodzących gwiazd już tworzy się kolejka. Już samo porównanie kadr obu zespołów powinno rozwiewać jakiekolwiek wątpliwości. W Senegalu najmłodsi piłkarze licząc rocznikowo będą mieli po 25 lat, a cały zespół należy do najstarszych na całym turnieju (o ile w ogóle nie jest najstarszy). Za parę lat ekipa ta najprawdopodobniej przestanie w ogóle liczyć się na kontynencie, bo godnych zastępców jak na razie nie widać wcale. Młodzieżowe reprezentacje tego kraju nie odnoszą większych sukcesów i nic nie wskazuje na to aby mogło się w najbliższej przyszłości zmienić, po prostu. Obecne pokolenie reprezentantów owszem jest bardzo utalentowane i stać ten zespół z pewnością na osiągnięcie korzystnych rezultatów w Pucharze i kto wie, być może nawet o skuteczną walkę o bilety na następne mistrzostwa świata w RPA (w co szczerze wątpię). Mówienie jednak o tym, że Senegal ma większy potencjał piłkarski jest po prostu śmieszne i niedorzeczne. Dla porównania ta mająca mniejszy według Ciebie potencjał piłkarski Nigeria ma w składzie, aż siedemnastu (17) młodszych piłkarzy od najmłodszego zawodnika Senegalu. Może Senegal jako drużyna bardziej doświadczona pokona Nigerię na tym Pucharze, tego nie wiem, ale już w najbliższej przyszłości drużyny te dzieliła będzie przepaść, bo Nigeria w porównaniu z takim Senegalem dysponuje niewyobrażalnym wręcz potencjałem, takim którego Senegal nie będzie miał nigdy i do którego nawet się nie zbliży.czeher pisze:TAKxeneize pisze:Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, więc zanim coś napiszę chciałbym się upewnić. Czy Ty faktycznie uważasz, że Senegal ma większy potencjał piłkarski od Nigerii?