Puchar Narodów Afryki (zbiorczy)

Awatar użytkownika
xeneize
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post autor: xeneize » 17 sty 2006, 14:07

czeher pisze:
xeneize pisze:Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, więc zanim coś napiszę chciałbym się upewnić. Czy Ty faktycznie uważasz, że Senegal ma większy potencjał piłkarski od Nigerii?
TAK
Czyli tak jak myślałem. Wolałem się jednak upewnić, bo ciężko uwierzyć w to, że ktoś może takie brednie wypisywać. A myślałem, że to ja słabo znam się na piłce afrykańskiej, no ale Ty bijesz mnie na głowę. Dałem Ci szansę, licząc na to, że może się jeszcze zreflektujesz i być może wybrniesz z tego jakoś, ale widzę że na darmo, bo w stanowczy sposób podtrzymujesz wygłoszony przez siebie pogląd, który trudno określić inaczej jak absurdalny. Na początek definicja słowa potencjał, bo to dla Ciebie chyba jeszcze zbyt trudne słowo - potencjał „zasób możliwości, mocy, zdolności wytwórczej tkwiący w czymś; sprawność, wydajność, możliwość, zwłaszcza państwa w jakiejś dziedzinie”. Krótko mówiąc mało istotne jest kto wygra bezpośrednie starcie pomiędzy tymi drużynami z punktu widzeniu potencjału, którym każda z tych drużyn dysponuje. Nigeria będąca ponad dziesięć razy liczniejszym krajem od Senegalu od lat uważana jest na całym świecie za kraj, w którym rodzi się największa ilość utalentowanych piłkarzy na Czarnym Lądzie. Jeżeli chodzi o skalę, to nie nikt inny jak właśnie Nigeria jest obecnie największym zaopatrzeniowcem „piłkarskiego towaru” na europejski rynek i to „towaru” bardzo wartościowego. Nie jest dla nikogo żadną tajemnicą, że to właśnie Nigeria wygląda najlepiej w Afryce jeżeli chodzi o pracę i szkolenie młodzieży, a jedynym państwem w Afryce, które tak naprawdę może się pod tym względem równać z Nigerią jest Ghana. W takiej drużynie jak Nigeria każda kolejna zmiana pokoleniowa może dokonać się w sposób bezbolesny i aby zająć miejsce każdej z odchodzących gwiazd już tworzy się kolejka. Już samo porównanie kadr obu zespołów powinno rozwiewać jakiekolwiek wątpliwości. W Senegalu najmłodsi piłkarze licząc rocznikowo będą mieli po 25 lat, a cały zespół należy do najstarszych na całym turnieju (o ile w ogóle nie jest najstarszy). Za parę lat ekipa ta najprawdopodobniej przestanie w ogóle liczyć się na kontynencie, bo godnych zastępców jak na razie nie widać wcale. Młodzieżowe reprezentacje tego kraju nie odnoszą większych sukcesów i nic nie wskazuje na to aby mogło się w najbliższej przyszłości zmienić, po prostu. Obecne pokolenie reprezentantów owszem jest bardzo utalentowane i stać ten zespół z pewnością na osiągnięcie korzystnych rezultatów w Pucharze i kto wie, być może nawet o skuteczną walkę o bilety na następne mistrzostwa świata w RPA (w co szczerze wątpię). Mówienie jednak o tym, że Senegal ma większy potencjał piłkarski jest po prostu śmieszne i niedorzeczne. Dla porównania ta mająca mniejszy według Ciebie potencjał piłkarski Nigeria ma w składzie, aż siedemnastu (17) młodszych piłkarzy od najmłodszego zawodnika Senegalu. Może Senegal jako drużyna bardziej doświadczona pokona Nigerię na tym Pucharze, tego nie wiem, ale już w najbliższej przyszłości drużyny te dzieliła będzie przepaść, bo Nigeria w porównaniu z takim Senegalem dysponuje niewyobrażalnym wręcz potencjałem, takim którego Senegal nie będzie miał nigdy i do którego nawet się nie zbliży.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”