Finanse (Giełda, itp.)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post autor: futbolowa » 21 paź 2022, 9:11

Padik pisze:
20 paź 2022, 18:47
Detaliczne obligacje skarbowe (w tym te najlepsze, czyli indeksowane inflacją) kupuje się za pośrednictwem strony https://www.obligacjeskarbowe.pl/
Wcześniej należy założyć odpowiedni rachunek w PKO BP S.A. Nie wiem czy teraz można to zrobić online, czy też trzeba się pofatygować do placówki. Ja zakładałem jakieś 2 lata temu i wszystko załatwiłem online.,
Jak zakładałam IKE Obligacje, to nie dość, że nie dało się tego zrobić online, to jeszcze placówka bankowa też musi być specyficzna - z działem maklerskim na miejscu.
Mr.Chris pisze:
20 paź 2022, 16:58
Wszystko zależy od środowiska. Zauważyłem, że częściej wracają osoby, które mieszkają w domach jednorodzinnych lub mają po prostu nieruchomość do odziedziczenia. Z blokowiska chyba jeszcze nikt u mnie nie wrócił. Parę osób też ściągnęło rodziny albo załatwia im prace sezonowe jak na przykład kolega z Holandii, do którego młodsze jeszcze uczące się rodzeństwo jeździ co roku na wakacje dorobić i być może po studiach przeniosą się na stałe.
Myślę, że nie ma reguły. Ja patrzę głównie po znajomych z podwórka/ze szkoły - a więc z mojego blokowiska. Tylko jedna osoba odziedziczyła w międzyczasie dom, niektórzy wybudowali własne (to ci, którzy zamiast iść na studia, od razu wyjechali do Anglii), a inni po prostu wrócili i wynajmują albo wzięli kredyt z wysokim wkładem własnym i sobie spokojnie żyją.

Wróć do „Hyde Park”