Mówisz i masz.
Zacznę od tego, że ban następuje po otrzymaniu 10 WP a co za tym idzie kilkukrotnym złamaniu zasad regulaminu bądź też jakimś wydarzeniu specjalnym, że tak powiem. Do takich wydarzeń zaliczyć możemy założenie drugiego konta, jakieś wyjątkowe obrażanie czy też drastyczne złamanie zasad regulaminu. Dlaczego to piszę? Regulamin jest jawny i obowiązuje wszystkich bez względu na staż i wkład w rozwój forum. Daleki jestem od twierdzenia, że wszystkich traktujemy sprawiedliwie bo sprawiedliwość nie istnieje, ale przynajmniej takie są założenia. Jeżeli użytkownik mający na koncie 50 postów zasłuży na bana to dostanie go. Jeżeli użytkownik mający na koncie 2000 postów zasłuży na bana to też go dostani. Nie widzę powodów, aby omawiać szczegółowo takie sprawy jeżeli nie ma wątpliwości co do przewinienia. Rozumiem, że nie przypadkowo przywołałeś bana dla Zazy mojego autorstwa. Twoja druga wypowiedź również nie świadczy o sympatii do mnie. Nie mniej jednak w moim i nie tylko moim odczucie ban dla Zazy był słuszny. To co się stało potem zostało już wyjaśnione więc nie ma sensu do tego wracać. Jak już wcześniej wspominałem moderatorzy często kontaktują się w odpowiednim temacie i omawiają kwestie banów dla danych osób. Forumowicze nie widzą tego ponieważ nie ma takiej potrzeby. Od tego wybierani są moderatorzy, aby spełniać swoje obowiązki. Dlaczego uważam, że szerokie grono forumowiczów nie powinno brać udziału w takich sprawach? Otóż dlatego, że osoby wybrane na moderatorów nie dostały nominacji przypadkowo to po pierwsze a po drugie wśród userów jest masa ludzi którym po prostu nie warto powierzać tak odpowiedzialnej roli. Pomijam tutaj fakt czy mi osobiście należy się taka rola bo nie mnie to oceniać, ale kiedy pomyślę sobie, że o przykładowym banie dla Zazy decyduje Ibrahimović bądź bagg to z całym szacunkiem dla obu, ale nie ma mowy o obiektywności. To jest niemożliwe. Większość osób na forum ma swoje prywatne sympatie i antypatie a poza tym nie każdy obserwuje wszystkie wypowiedzi danego usera i może nie mieć pełnego wglądu w sytuację. Moderatorzy obserwują z reguły wszystko bo muszą. Skoro już się tak rozpędziłem to napiszę wprost. Spora część użytkowników forum nie wykazała dotąd, aby zasługiwała na jakiekolwiek większe (głosowanie o banie) wpływy na losy forum.
Ogólnie rzecz biorąc nie podoba mi się to, że mówisz tutaj o wszystkich userach a trudno będzie utworzyć grupę tych którym takie prawo będzie przysługiwać. W moim mniemaniu jest to absolutnie zbędne i rozwiąznia trzeba szukać gdzie indziej.
Jeżeli coś jest niejasne to daj znać. Chętnie coś jeszcze napiszę o ile forum będzie działać a to nie jest pewne.
PS: Nie pisz mi kiedy mam się udzielać a kiedy nie. Potrafię sam o tym zadecydować a co więcej mam do tego pełne prawo.
PPS: Pewne kwestie mogę także napisać bardziej dosadnie. Starałem się być uprzejmy, ale mogło to trochę przeszkodzić w pełnym oddaniu tego co mam na myśli.