Grupa C: Argentyna, Arabia Saudyjska, Meksyk, Polska

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Grupa C: Argentyna, Arabia Saudyjska, Meksyk, Polska

Post autor: Tomusmc » 02 gru 2022, 13:21

Oskar Mochnik na Twitterze zacytował fragmenty wywiadu Szczęsnego dla PS.

- (...) Ale i tak wyszliśmy z grupy, spełniliśmy marzenia i nie chcę odbierać sobie tej satysfakcji, bo komuś się styl nie podobal. Mnie też się nie podobal, ale wolę tak, niż na EURO 2020 lub wcale. Chcę mieć wspomnienia na całe życie.

- Cieszmy się tym, co mamy. Tu trwa święto futbolu, a my - tak po polsku - siedzimy, narzekamy i debatujemy, czy gramy ładnie. Styl stylem, rozumiem narzekających, ale pocieszmy się tym. Nie odbierajcie nam tej radości.

- Przeżywamy najlepszy tydzień w naszym sportowym życiu. Dla mnie ta 1/8 finału MŚ to 3 razy więcej niż ćwierćfinał EURO. Bycie w najlepszej 16 świata to więcej niż najlepsza 8 Europy. Pierwszy raz za naszego życia Polska zagra 4. mecz na mundialu.

- Wybraliśmy styl świadomi tego, że jest brzydki, ale daje punkty. (...) Wiem, że oczy bolą, ale na koniec zostają emocje. Za 3 tygodnie będziemy pamiętali mundial, w którym wyszliśmy z grupy - ja nie zapomnę go do końca życia, a EURO 2020 - nie.
I tyle w tym temacie. Zielu powiedział, że z Francją chce żeby reprezentacja zagrała ofensywnie, że nie chce się zamykać we własnym polu karnym i niech to będzie nagroda za ten awans z grupy. Ja myślę, że ta presja awansu została zdjęta. 36 lat oczekiwania na zasrany awans z grupy, nikt tego nie mógł dokonać, ba nawet wiele razy nie potrafiliśmy się zakwalifikować. Dla chłopaków to spełnienie marzeń i mają wyjebane na wiecznie stękających polaczków, którzy muszą się dowartościować tym, że pojadą sobie po stylu. Was to może nie obchodzić, możecie czuć wstyd, ale to przede wszystkim oni się liczą. Zrobili to co mieli zrobić i trzymam kciuki żeby w niedzielę dali z siebie zdecydowanie więcej

Wróć do „Mundial 2022 Katar”