Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post autor: Chlopaczek » 29 sty 2006, 22:04

Mysle ze troche nierozwaznie Ossy zdradziles kto ginie w nowej ksiazce o Harrym.
Nie czytalem jeszcze.Ksiaze lezy i czeka na swoja kolej.Mi co prawda nie przeszkadza ze napisales kto zginie bo juz wczesniej na onecie jakis "uczynny" strescil caly 6 tom w dwoch zdaniach i to przeczytalem ale miej na uwadze ze niektorzy by Cie pewnie z checia "obili" za to co zrobiles :P

"Jadac do Babadag" Stasiuk

Bardzo mnie rozczarowala ta ksiazka.Moze nie potrafie docenic "prawdziwej sztuki" bo w koncu "Jadac do Babadag" zdobylo ubieglego roku nagrode NIKE jednak nie zmusze sie aby cos co mi sie nie podoba zaczelo nagle sie podobac.
Ksiazka opisuje wrazenia z zagranicznych wypraw autora do takich krajow jak Moldawia Rumunia czy Albania.Na pierwszy rzut oka widac ze nie sa to kraje "wypoczynkowe" i kojarza sie raczej z biedna zacofana Europa.
Ksiazka to najogolniej rzecz biorac 300 stronicowy monolog opisowy.Dialogi niemal nie wystepuja.Zadnej akcji rowniez nie doswiadczylem.Niektore opisy i spostrzezenia autora sa ciekawe mozna tez pare interesujacychinformacji o krajach ktore odwiedzil wylowic ale z trudem doczytalem ta pozycje do konca.Zmeczylem ja po prostu.
Spodziewalem sie duzo wiecej po tej ksiazce chociaz moze moglem sie przygotowac na takie a nie inne "wnetrze" bo jest to tak zwana powiesc drogi.
Z przykroscia musze napisac - nie polecam.

"Dwukropek" Szymborska.

W Szymborskiej podoba mi sie to ze ona pisze proste wiersze.Bez udziwnien dotyczace prozaicznych spraw dotyczacych kazdego z nas.Czyta sie jej wiersze bardzo latwo i przyjemnie.Rzadko zastanawiasz sie co autorka miala na mysli co dla mnie jest plusem bo w odbiorze poezji zazwyczaj przeszkadza mi jej niejednoznacznosc i dziwna metaforycznosc.
Jak mowie u Szymborskiej tak nie jest.Przyjemna ksiazeczka a raczej broszurka.Wiersze zawieraja sie doslownie na 35 kartkach dlatego nie polecam kupowania tej pozycji.Najlepiej wstapic do Empiku wziac "Dwukropek" i przeczytac go w 15-20 minut bo tyle to mniej wiecej zajmuje.
Fajna zabawa ale na chwile.W porownaniu z innymi ksiazkami przeczytanie "Dwukropka" zajmuje tyle ile postawienie dwukropka w zdaniu.Mrugniecie okiem.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”