Mamy sytuację podobną, do tej z Man Utd i ich sparingiem. Arteta wystawił najmocniejszy możliwy skład nie wliczając chłopaków, którzy pojechali do Kataru. Nelson ostatnio zaczyna dobrze wyglądać, ale mu czegoś brakuje, tego wykończenia. Może raz naj akiś czas wpadnie, ale powinno zdecydowanie częściej na takim poziomie, choć to wiadomo sparing, lepiej żeby pudłował tu, niż w LE załóżmy. Sytuacja Vieiry i Odegaarda obiecująca, ale doświadczony Lopes nie dał się zrobić, zawsze lubiłem tego bramkarza. Główka Gabriela klasa, wbił jak dzik w żołędzie, tak jak chciałem, żeby wbił Glik na MŚ, ale niestety się nie udało. Dobry mecz Lokongi, Nketiah i Vieiry, to na pewno.
Nie sądziłem, że jeszcze będzie mi dane przeżyć dobry mecz Vieiry w Arsenalu. Patrick na zawsze w moim kanonierskim sercu, jak i cała tamta jedenastka zresztą. Z Lyonu dobrze pokazywał się Moussa Dembele, niegdyś mocno wyróżniany, ale ostatnio mało o nim słyszę. Może dlatego, że mało słucham o Ligue 1, a we Francji obchodzi mnie tylko Marsylia. Lacazette zresztą tak samo jak u nas, mało konkretów i jak człowiek na niego patrzy to trochę tęskni, ale jak widzi jego grę, to już niekoniecznie. Bardzo mnie ucieszyło tempo jakie zostało narzucone przez ekipę Artety - miejmy na uwadze, że ta ekipa nie grała niecały miesiąc w piłkę o ile dobrze liczę, po tym meczu nie widać tej przerwy kompletnie.
Brameczka Vieiry prima sort, przymierzenie, huknięcie przy oknie bardzo ładne. Nketiah prawie zaliczył wylew, ale na szczęście zmieścił, w akcji przy trzeciej bramce to na uznanie bardziej zasługuje asysta niż wykończenie, trafiony zewniaczek zawsze cieszy. Zmiany na młodych w sparingach zawsze na plus, z młodzieży najbardziej mi zaimponował bramkarz Karl Hein, zresztą wystartował od pierwszej minuty i zagrał razem z defensywą na zero z tyłu, to zawsze cieszy, nawet w sparingach. Karne nawet się też udały, choć nie wiem po co były grane, na pokaz
Kolejny mecz z Milanem więc nie będzie tak łatwo jak z Lyonem, natomiast nie powinno to przeszkadzać Mikelowi w dalszym testowaniu i rotowaniu składem