1/2 FINAŁU: ARGENTYNA - CHORWACJA (13. 12. 2022 - 20:00)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

1/2 FINAŁU: ARGENTYNA - CHORWACJA (13. 12. 2022 - 20:00)

Post autor: Bernabeu » 14 gru 2022, 0:13

Z tym Messim, to sprawa jest prosta jednak. Pod względem poziomu gry, uwzględniając czasy, w jakich grali, jedynym graczem od lat 60-tych (wcześniej to się nie znam), który ma do niego start pod względem stylu gry, wpływu na grę i długowieczności, jest Pele, który, raz, też był takim all-rounderem wymiataczem (bramki, podania, drybling), a dwa, wg France Football powinien mieć złote piłki od 1958 do 1970 (czyli kilkanaście lat topowego grania). To, że Messi w wieku przedemerytalnym, bez dawnej szybkości i dryblingu, dalej gra wielki turniej na poziomie największych legend futbolu z przeszłości dobrze to pokazuje. Ten podstarzały Pele w 1970 dostał MVP, gdzie wszyscy piszą, że już wtedy to było takie 70-80% dawnego Pele, i tutaj podobny vibe. Pod względem indywidualnego dorobku reprezentacyjnego już wygrywa z Maradoną, dla przykładu, bo np. na Copa America boski Diego ch...a grał, ale...

Jako, że zwycięzcy piszą historię, czy coś w tym stylu, to do miana bezdyskusyjnego GOATa potrzebuje wygranej w weekend nasz niewysoki Argentyńczyk. Czy mu się to uda? Daję mu 40% szans, ale to rzeczywiście będzie najważniejszy mecz piłkarski jaki przyszło w naszych życiach oglądać. Ciężko mi sobie przypomnieć żeby cokolwiek co miałem okazję oglądać miało taką wagę jak potencjalny finał Francja-Argentyna (szansa na b2b MŚ pierwszy raz od 1962 vs Messi GOAT). Jedyny mecz dający cięższy wymiar gatunkowy to gdyby Portugalia z CRem w formie zagrała w decydującym spotkaniu, ale niestety nie pykło.

Już to pisałem, ale kapitalny jest Scaloni i jego wybory. Naprawdę jestem ciekaw jak poradzi sobie w klubowej piłce. Wąską kadrę ma Argentyna, wypadł Lo Celso, Di Maria, Lautaro podobno z jakąś kontuzją - wstawił odważnie Alvareza do składu, pyk, 4 bramki. Zmienione ustawienie, pyk, finał. 1 porażka w ostatnich 42 meczach nie brzmi tak dumnie jak 0 porażek w ostatnich 42 meczach, ale jednak Argentyna bedize miała większe szanse w finale niż sugeruje to papier, bo 0 przypadku w tym wyniku Argentyny, najlepsza reprezentacja ostatnich 2 lat vs najbardziej utalentowana reprezentacja (Francja) na świecie. Tak, wiem, Maroko, nie można skreślać.

Ten Alvarez w River to chyba był taki kompletny ofensywny zawodnik, dużo dryblingów, dużo asyst, bardzo ciekawe jak się rozwinie jego kariera, bo chyba jest materiał na ścisłą czołówkę.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2022, 0:14 przez Bernabeu, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Mundial 2022 Katar”