1/2 FINAŁU: ARGENTYNA - CHORWACJA (13. 12. 2022 - 20:00)

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

1/2 FINAŁU: ARGENTYNA - CHORWACJA (13. 12. 2022 - 20:00)

Post autor: Kesz » 14 gru 2022, 2:04

DDK pisze:
14 gru 2022, 0:03
Dajcie spokój Keszowi. Przecież gość na pewno ma rację, że Ronaldo był lepszy piłkarsko j bardizei kompletny, a Messi ma szczęście bo jest kurduplem i przez to wykorzystuje swoją szybkość i zwinność :rotfl4:

Reszta tylko na korzyść Ronaldo, od gry głową przez drybling. Messi oprócz tego jedyne co mial lepsze to kolegów w drużynie i warunki fizyczne :rotfl:
Weź się gościu ode mnie odwal. Każdy wrzuca tutaj statystyki z piłki reprezentacyjnej kiedy Ronaldo dajmy na to przez długi czas w kadrze Portugalii czuł się jak Lewandowski w kadrze Polski. W piłce klubowej Ronaldo ma znacznie lepsze wyniki niż w reprezentacji i jego osiągnięcia spokojnie mogą konkurować z Messim. Pod względem ilości zdobytych goli w przeróżnych rozgrywkach nie ma dla niego właściwie konkurencji.

Można się spuszczać nad Messim, gra bardzo dobry turniej i biorąc pod uwagę jego wiek, to robi jeszcze większe wrażenie. Ronaldo jest od Messiego starszy ale co ważniejsze, jego styl gry był bardziej fizyczny i niestety wiek mocno tu już wpłynął na jego efektywność. Messi jaki gra bardziej finezyjnie może swoim stylu gry utrzymywać wysoką jakość przez długi czas, to podobnie jak u Modricia.

Ronaldo jest zawodnikiem wybitnym jaki w piłce klubowej osiągnął więcej niż Messi. Mam świadomość tego, że fani Argentyńczyka mają swój czas na zachwycanie się ... W końcu kurdupel w Barcelonie czy PSG nie miał okazji tak często sięgać po puchary jak Ronaldo a nawet w piłce reprezentacyjnej nie miał osiągnięć i spadała na niego krytyka i ten ciężar porównań do Maradony. W końcu Messi faktycznie stał się tym liderem reprezentacji aż za wygranie Copa America z dupy dali mu złotą piłkę. Teraz pewnie w średniej lidze francuskiej nabije trochę liczb i będzie kolejna złota piłka do kolekcji ale to może zależeć od zwycięstwa w turnieju, bo nagrodę jeszcze z przed nosa może mu sprzątnąć Mbappe.

Ja uważam, że Messi to wybitny piłkarz, ale w żadnym wypadku nie uważam Cristiano Ronaldo za gorszego. Trudno ich porównywać, bo grali na innych pozycjach, pełnili inne rolę na boisku a ich styl gry również znacząco się od siebie różnił. Messi może się cieszyć l w końcu z osiągnięć w reprezentacji. Jednak Ronaldo nadal jest wyżej od Argentyńczyka jeśli chodzi o piłkę klubową. Można tu teraz się kłócić kto ile goli, ile asyst, jaki miał wpływ na grę drużyny, ile wygrał by trofeów, ile dostał nagród indywidualnych itd. itd.

Spór zawsze będzie tak jak można się kłócić kto lepszy... Maradona czy Messi, Maradona czy Pele i dziś np Messiego trudno porównać z Maradoną bo dziś piłka nożna wygląda inaczej, jest większy nacisk na taktykę ale z drugiej strony wiadomo jak próbowano zatrzymywać Maradonę w jego okresie gdy grał, gdzie koszono go seriami równo z trawą a dzisiaj taki Messi jakby dostawał takie kosy to by się nie pozbierał.

I podtrzymuje, że dla mnie Ronaldo jest bardziej kompletnym piłkarzem. I owszem w dużej mierze różnicę między nimi budują tu czynniki fizyczne. Ale jak wspomniałem, zawodnicy grali na innych pozycjach i różnili się znacząco swoim stylem gry, dlatego też takie porównania nie mają sensu.

No i prośba, DDK jeśli masz inne zdanie to spoko, tylko szanuj zdanie innych jakie może być inne. Bo przypieprzasz się co chwilę, wdawanie się z tobą w dyskusje nie ma sensu, bo ty i tak będziesz pierdział swoje i ignorował wszelkie argumenty. Tak jak z tymi szachami co 19 letniego chłopaka dożywotnio chciałeś wyrzucić z zawodowych szachów za to, że został oskarżony o oszustwo w gierkach internetowych czego do dziś mu nie udowodnili i wytoczył on pozew sądowy za dane oskarżenia. Zawsze musi być twoje zdanie i twoja racja i nawet nie potrafisz tego argumentować, tak ma być i już, bo tak powiedziałeś. Ja chociaż staram się tłumaczyć jakoś swoje stanowisko i nie wbijam do tematu mówiąc "Cristiano jest najlepszy! Bo jest i już! A jak macie inne zdanie to się nie znacie" a mniej więcej w takim tonie odbieram twoje posty. Więc następnym razem jak się do mnie dowalisz, to chociaż wysil się na jakieś argumenty... Aha i dzięki za głosik w plebiscycie ;)

Wróć do „Mundial 2022 Katar”