FINAŁ: ARGENTYNA - FRANCJA (18.12.2022 - 18:00)

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

FINAŁ: ARGENTYNA - FRANCJA (18.12.2022 - 18:00)

Post autor: Maciek (interista) » 19 gru 2022, 12:52

Dobre mistrzostwa, takie na miarę naszych czasów z genialnym finałem, do którego będzie się wracać przez co najmniej 100 lat.
Tak jak zauważono wcześniej, ocena kadry Argentyny z czasem może ulec dużemu przewalutowaniu bo widać kilka potencjalnie świetnych karier.
Marciniak - zdecydowane i pozbawione kontrowersji sędziowanie, bez zbędnego VAR-owania - klap klap.

Zabrakło mi półfinału Arg - Bra, który miałby być szanse podobnym wydarzeniem jak wczorajszy finał. Ta Brazylia była naprawdę dobra, po raz pierwszy od wielu lat ekipa na medal. Mimo wszystko wolałbym tez Portugalię w drugim półfinale - z rywalizacji Neymar, Messi, Mbappe i Cristiano w 1/2 czuję się okradziony. Tym bardziej, że kolejnej okazji już nie będzie.

Natomiast widać, że wiele historycznie silnych ekip ma duży kryzys kadrowy. Odbiło się to na ogólnym poziomie mistrzostw, który w przeciwieństwie do finału, był co najwyżej dobry. Holandia, dużo słabsza od 2010, a do 11-nastki z 98 nie wiem czy ktoś by się łapał z obecnego składu. Paradoksalnie to nawet świętująca Chorwacja wygląda skromniej kadrowo niż 98, ale opanowali wykorzystywanie słabości rywali do poziomu absurdalnego. Do ekip w kryzysie zasobów ludzkich dopisałbym Hiszpanów, Niemców i nieobecnych Włochów.

Wróć do „Mundial 2022 Katar”