Ja nim sobie zacząłem granie w Nioh, to stwierdziłem, że nadrobię zaległości w nagraniach Sekiro. Mianowicie, chodzi o zrobienie NG+ i przejście zakończenia Shury czyli tego negatywnego i krótszego gdzie można zmierzyć się z dwoma nowymi bossami jakie nie były dostępne jeśli dokonaliśmy wyboru bycia wiernym Kuro przy przechodzeniu gry.
Całość rozgrywki zmieściło się w nieco ponad 3h i w jednym filmiku jest zawarte przejście całej gry. Wiem, że w NG+ nie opłaca się zbytnio walczyć z minibossami, ale to zrobiłem, jako takie urozmaicenie nagrywania chociaż rozważałem by nagrać tylko walkę z finalnym bossem tego zakończenia.
Mimo wszystko udało się zrobić to dość sprawnie, aczkolwiek przy walce z dwiema małpami się trochę irytowałem a to ze względu na zwiększone obrażenia jakie mają przeciwnicy w NG+
Oczywiście gra w drugim przejściu jest trudniejsza, przeciwnicy przede wszystkim zadają większe obrażenia postaci i większe obrażenia twojej posturze, przez co nie ma sytuacji, że dobre parowanie sprawi, że nie ładuje Ci się postura, postura ładuje się nam nawet jak dobrze parujemy, co wymusza na nas częstsze robienie uników i monitorowanie paska postury. Co więcej, trudniej naładować pasek postury przeciwnikom, są oni nieco wytrzymalsi a czasem miałem wrażenie, że też przywracanie postury mają szybsze.
Oczywiście nasza postać też zachowuje wszystkie atrybuty i umiejętności z pierwszego przejścia gry oraz przedmioty.
Poniżej całe przejście NG+ i dodam, że walkę z ostatnim bossem toczyłem drugi raz... Dawnooo temu robiłem NG+ i chciałem zrobić to zakończenie, ale poddałem się na finalnym bossie a później już do tego nie wracałem, więc przy tym przejściu zrobiłem pierwszy raz zakończenie Shury.
Dodam jedynie, że na wstępie filmiku informuje o małej wpadce, gdzie nadpisałem stary zapis gry innym, przez co straciłem progres jaki wykonałem na poprzednich nagraniach. Jednak szczęście w nieszczęściu było takie, że w plikach zapisu miałem inny save, który praktycznie zamknął się na tej samej zawartości i różnił się nieznacznie. Więc dzięki temu spokojnie udało się dopełnić braki i rozpocząć NG+
Oczywiście, tak jak zakładałem, zacząłem też rozgrywkę w Nioh... Niestety nie wiem czemu, ale w trakcie gry wystąpiły problemy z mikrofonem, co będzie słychać na filmiku. Nie wiem czym to jest spowodowane, wykluczyć mogę mikrofon jaki cały czas działa bez zarzutu, problemem mogą być komunikaty wyskakujące z aplikacji Epic Games z której odpalam grę. Ogólnie, aktualnie wrzucam na kanał drugą część nagrania z Nioh i na tym nagraniu nie ma już żadnych problemów z mikrofonem a kompletnie nic tutaj nie zmieniałem, więc trudno mi powiedzieć skąd wynikały te problemy. Poniżej pierwszy part z Nioh :
Ogólnie przy nagrywaniu drugiego partu miałem zderzenie z ścianą, muszę się pozbyć nawyków z innych gier i ta gra wrzuca trochę na głęboką wodę. Czuje, że czeka mnie droga przez mękę ale zobaczymy... Mam nadzieję, że jakoś oswoję się z tą grą i z biegiem czasu będzie coraz lepiej.