Powiem tak i piszę to bez fałszywej skromności, zawsze miło, że ktoś na mnie głosował ale to IMO nie w porządku w stosunku do reszty. Życie mi daje plaskacze z obu stron, nie pamiętam roku żebym na forum zaglądał tak rzadko, udzielałem się jeszcze mniej. Przez większość 2022 mnie tu nie było, w przeciwieństwie do innych użytkowników, którzy swoją aktywnością dbali o to żeby to miejsce nadal było tak fajne i ważne. Na szczęście nie tylko dla mnie. Wpadłem tu ostatnio na chwilę i powiedzmy sobie otwarcie, że te wyróżnienia w moim kierunku są zdecydowanie na wyrost. Doceniajcie proszę tych, którzy faktycznie sprawiają, że codziennie albo prawie codziennie tu zaglądacie.
1. Najbardziej wartościowy forumowicz:
@Bernabeu - dla mnie w tym roku oczywisty wybór. Tak naprawdę odkąd tu jest zawsze był mocnym kandydatem. Zwiększył aktywność na forum i za bardzo nie ma co zbierać. Doskonale się go czyta, on nie pisze słabych postów. Bardzo duża wiedza, elokwencja, umiejętność spojrzenia na chłodno na różne kwestie, kultura wypowiedzi, odpowiedni balans pomiędzy "byciem fajnym", a merytorycznym, a przy tym ma sprecyzowane poglądy i zawsze kulturalnie ale też celnie broni swojego stanowiska. W przeciwieństwie do mnie, nie przeciąga niepotrzebnie postów, wszystkie są odpowiednio wyważone jeśli chodzi o treść i długość. Jeden z użytkowników, dla którego twórczości warto tu zaglądać. Bardzo interesująca postać i za ten rok mój zdecydowany MVP.
@moody – długo pracował żeby znaleźć się w tym miejscu ale zasłużył. Bardzo duża wiedza o piłce, ma swoje preferencje oraz ulubieńców i w tych kwestiach potrafi być tendencyjny ale w kwestii wiedzy o piłce, dyskusji na jej temat to ścisły top. Poza tym dał się tu poznać jako sympatyczny gość, wydaje się, że wsiąknął w to miejsce i bardzo dobrze go tu czytać regularnie.
@piotrcies - jedno ze spoiw tego miejsca. Kiedyś tak się mówiło o @fieldy albo @Dr.Football1 czy @Zaza, teraz wydaje się, że bez Piotrka nie ma swiatapilki. Nie wszyscy go kochają ale w jakimś stopniu wziął na siebie odpowiedzialność za forum, dba o nie i często bierze na siebie brudną robotę. Nie wyobrażam sobie tego miejsca bez niego i to chyba mówi wszystko o jego roli.
Takich fundamentów tutaj jest w tym momencie minimum kilka ale jak co roku, głosów nie pomnożymy. W kolejce byli @DDK, @matt. Logicznym i oczywistym kandydatem byłby @masacra gdyby wpadał tu i pisał częściej, a nie tak jak ja
2. Debiut roku:
@Mr.Chris - bardzo mocne wejście na forum. Aktywny w wielu tematach, dyskutuje merytorycznie, jego posty bardzo dobrze się czyta. Tu nie ma słabych punktów. Jeden z tych userów, którzy pojawili się w tym roku, a wyglądają jakby byli tu od bardzo dawna. Bardzo duże wzmocnienie forum i znakomicie, że to miejsce wciąż potrafi przyciągać tak wartościowych użytkowników.
@Quercus - kalendarzowo dołączył w 2021 roku ale nie miał prawa powalczyć o wyróżnienie w zeszłym roku, bo zrobił to w grudniu więc po prawdzie trzeba go IMO traktować jak debiutanta. Można tu tak naprawdę przepisać wszystko to co napisałem wyżej. Jest charakterystyczny, duża aktywność, wysoka jakość postów, merytoryczne dyskusje i kultura wypowiedzi. Szkoda, że więcej osób nie uwzględniło go w tej kategorii, bo byłaby to epicka rywalizacja.
@roque - dość dyskretnie dołączył na forum w połowie roku i też się tu świetnie odnalazł. Nie sieje zamętu ale jest wyrazisty, można go spotkać w wielu tematach. Dobre wejście na to forum.
Ogólnie to jest naprawdę bardzo mocny rok jeśli chodzi o debiutantów , bo dołączyli również @Antoni Walendziak, @Piekie(L)ny czy @MothToAFlame , a było przecież jeszcze kilka meteorów, które szybko przeleciały ale kto wie może kiedyś znowu się pojawią. Mocno wejście ma też @Messi(as) ale on przed chwilą dołączył więc jak wspomniany Quercus, powinien być rozpatrywany za rok jeśli wystarczy mu determinacji i tu się utrzyma. Nie wiem czy to zasługa aktywności w socialach @czubatka i @Hersk Oner ale chociaż fora mają tendencję wymierającą, to dzięki takim użytkownikom jak wyróżnieni i wspomnieni mamy ciągle dopływ krwi.
3. Największy znawca:
Staram się nie dublować głosów, powinni się tu znaleźć Bernabeu i moody ale oni już są w MVP więc wyróżnienia dla:
@Kluchman - wszystko pisałem już w poprzednich latach kiedy uparcie umieszczałem go w różnych kategoriach. Bardzo duże horyzonty, ogromna wiedza, świetny fanpage, którego prowadzi, a do tego zna się na piłce. Kolejna bardzo ciekawa postać tutaj i powód żeby tu zaglądać.
@matt - chyba trochę niedoceniany w tej kategorii, jak i w kilku innych elementach. Poza szczegółową wiedzą o piłce, interesuje się i jest aktywny w tematach innych dyscyplin za co ogromny plus, bo zawsze dobrze znaleźć tu kogoś kto pisze choćby o ręcznej.
@Boromir - jak wyżej. Można pogadać i o piłce, i o kolarstwie, i o ręcznej czy skokach. Szanuję.
Nagroda specjalna dla @cloner za narciarstwo alpejskie. Też lubię i czasem zerknę ale nie mam w tej kwestii takiej wiedzy jak on. Pewny głos dostałby @Wojtekb, bo to czysta przyjemność czytać jego posty ale niestety albo ja, albo on za rzadko tu bywał.
4. Forumowicz, którego chciałbyś poznać:
W tym roku odpuszczę, bo w sumie wszyscy tutaj są fajni. Jak kiedyś otworzę pub do oglądania meczów, to zaproszę was wszystkich
5. Największy dowcipniś:
@Chlopaczek
@Diamen23
@sickstick
6. Kogo najbardziej Ci brakuje na forum:
Lista byłaby zbyt długa ale sam nie wchodzę tak często jakby wypadało więc bez głosów.
7. Najlepszy avatar:
Szanuje przywiązanie do tradycji. Jest kilku userów, których nie wyobrażam sobie z innymi avatarami, to też jakiś element tego miejsca i zasługują na wyróżnienie. Pomyślcie o tych użytkownikach i zastanówcie się z jakim zdjęciem się wam kojarzą.
@Rezus
@Cement
@NoName1989
8. Wydarzenie roku na forum:
Mundial
Wojna na Ukrainie
Sukcesy Dudka
9. Kto poczynił największy postęp:
@Hersk - tak naprawdę, to ciężko tu pisać o postępie. Po prostu miał świetne wejście i utrzymał swój status, a to tutaj nie jest zasada. Spodziewałem się go zobaczyć w MVP ale na to jeszcze za wcześnie. Trochę za często się podpala ale z drugiej strony to charakterystyczna postać i ładnie tutaj się rozgościł.
@Tomusmc - został ojcem, trudno o większy życiowy postęp (@cruel jedzie na tym samym wózku
@sci - jest tu od zawsze ale w ostatnim roku jakby częściej mi się rzucał w oczy i "wyszedł do ludzi" albo tylko mi się wydaje.
Plusik dla @Enjo. Zawsze postać na plus ale jakoś mi znikał. Nie wpadałem tak często jak kiedyś w poprzednim roku ale też wydaje mi się, że widuję go tu częściej.
10. Najbardziej pomocny użytkownik:
@DDK - za pomoc w kwestiach terminali.
@futbolowa - zawsze stara się pomóc w tematach, w których operuje.
@seba82 - za relację w temacie wojny. Wykonał tu kapitalną robotę i uczynił z forum źródło informacji w tej kwestii.
Nagroda specjalna niezmiennie dla @czubatka
11. Najfajniejszy użytkownik:
@DDK - kolejna z lokomotyw tego forum. Zabrzmię jak stary pierdziel ale pamiętam jak zaczynał i każdy z nas widział jak się rozwijał i dojrzewał zarówno tu jak i pewnie w realu. W sumie podobnie można napisać o @HMK. Za sprawą swoich relacji wpuścił nas trochę do swojego życia więc wiemy jak wygląda, czym się zajmuje, jak dobrze gra w piłkę, itp. Jak dla mnie kolejny element tego miejsca, bez którego obecnie trudno je sobie wyobrazić, a to IMO największy komplement.
@Magnum - nie ma chyba na tym forum osoby, która by go nie lubiła. Sympatyczny kolega z USA, pomocny w kwestiach sędziowskich, a przy tym wydaje się naprawdę fajnym gościem.
@Keres - jest tu od tak dawna, że też wszyscy przyzwyczaili się do jego obecności i chyba nie znajdziemy tu nikogo komu w jakiś sposób kiedykolwiek wadził. Do tego plusik za naprawdę fantastyczne relacje z wypraw w tematach o podróżach.
Nagrody specjalne dla
@Eyesmon (straciliśmy dziadzia fieldy'ego, a zyskaliśmy dziadzia Eyesmona
12. Największy dziwak:
@cloner - ale w pozytywnym sensie. Jaki cloner jest każdy widzi. Dla mnie to kolejny, niezastąpiony element tego forum, który decyduje o specyfice i klimacie tego miejsca. Ma swoje podejście do życia i dziwactwa ale mu z tym dobrze i to chyba najważniejsze. Jak dla mnie pozytywna postać.
@Kesz - w sumie to nie wiem czemu tak wiele osób się go tu czepia. Tak, jest specyficzny, ma dziwne poglądy na niektóre tematy, z którymi można się nie zgadzać, jego posty też są dość osobliwe ale nikomu tu nie szkodzi, stara się być aktywny w wielu tematach i mimo niechęci z jaką się często spotyka, dalej walczy. Determinacji mu na pewno nie odmówię.
@Piekie(L)ny - dobra, ten kolega to typowy prowokator. Ok, stworzył nam tu "bawarski walec", który niczym "lewa noga Montolivo" wpisał się do listy klasyków forum ale niebezpiecznie balansuje na granicy prowokacji, a próby sprawienia, że będzie niemiło.
13. Najsłabsze ogniwo:
Jak co roku. Każdy jest potrzebny.
14. Największe rozczarowanie:
Cristiano Ronaldo