Filmy

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone
Reputacja: 0

Post autor: Void » 02 lut 2006, 15:22

Wiem jak uwielbiacie recenzje tak znakomitego krytyka jak ja :> Teraz mam trochę wolnego czasu, więc postanowiłem nadrobić trochę zaległości. Wiem też, że mam kilkumiesięczne opóźnienie i nie są to już najnowsze filmy ale cóż... :wink:

1) RED EYE
Lisa Reisert nienawidzi latania. Jednak dzisaj czeka ją lot samolotem. Przed godziną odlotu wypija drinka i flirtuje z nieznajomym Jacksonem. W samolocie okazuje się, że jej miejsce znajduje się tuż obok przytojniaka, którego poznała w barze. Jednak jej radość z powodu tego spotkania jest krótkotrwała. Podczas lotu diametralnie zmieni swoją opinię o tym człowieku. Jackson pragnie zabić szefa Ministerstwa Obrony, a Lisa ma mu w tym pomóc. Jeżeli odmówi współpracy zginie jej ojciec. Lisa szuka wyjścia z tak beznadziejnej sytuacji.
Bardzo dziwny film - niby wszystko jest w porządku: dobrze dobrani aktorzy, ciekawa fabuła, intrygujący początek, rosnące napięcie... Ale czegoś mi zabrakło. Może to przez zakończenie, które zupełnie zepsuło klimat filmu :roll: Dużo bardziej podobał mi się "Plan Lotu", pomimo tego, że miał bardziej naciąganą fabułę. Na plus "Red Eye" przemawia dobra gra aktorów, szczególnie tego który wcielił się w rolę porywacza. Jak na mój gust nienajlepszy film, taki z cyklu "obejrzyj i zapomnij"
OCENA: 4/10

2) OLIVER TWIST
Akcja "Oliwera Twista" ma miejsce w Anglii w pierwszej połowie XIX w. Oliwer Twist przebywa w zakładzie dla sierot prowadzonym przez bezwzględnego pana Bumble'a. Sprzedany właścicielowi zakładu pogrzebowego Sowerberry'emu, po bójce z jego zawistnym pomocnikiem, chłopiec ucieka do Londynu. Wpada tam w środowisko nieletnich złodziei kieszonkowych, mieszkający w melinie Fagina i pracujących dla niego.
Bardzo ładnie zrobiony film, wyraźnie widać tu rękę Polańskiego. Niesamowity, wręcz baśniowy klimat wzbogacony pięknymi zdjęciami Pawła Edelmana. Film bardzo pouczający i wzruszający... Bardzo dobra gra aktorów: świetnie w roli Olivera spisał się Barney Clark, wręcz rewelacyjna rola Bena Kingsleya w roli Fagina [Minimum nominacja do Oscara IMO, ale widać byli lepsi. Panowie z Brokeback Mountain prawdopodobnie wymiotą wszystkich. Koniecznie trzeba obejrzeć jak wejdzie do kin :wink: ] Moim zdaniem Olivier Twist to bardzo dobry film i potwierdzenie ogromnego talentu Romana Polańskiego i jego ekipy. Gorąco polecam :!:
OCENA: 8/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”