Finanse (Giełda, itp.)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4436
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post autor: Eyesmon » 10 sty 2023, 12:42

Magnum pisze:
10 sty 2023, 12:38
Eyesmon pisze:
10 sty 2023, 12:30
Tak ale Revo Ci nie liczy przewalutowań w KAŻDEJ walucie a mając zwykłą kartę raz będzie ok a raz nie ale generalnie i tak Ci walutują przez Euro albo przez USD. Zawsze :)
Zupełnie nie rozumiem tego zdania. :badziewie: Zwykły bank, przynajmniej z mojego doświadczenia, ma słabszy przelicznik z Euro/USD niż Revolut. Przynajmniej ja używając zwykłego mBanku miałem zawsze gorszy przelicznik. Przy czym, czasem po prostu dla kogoś, kto jest sporadycznie za granicą różnica 10 gr na Euro nie sprawia takiej różnicy, żeby się tym przejmować. No i tyle, więc faktycznie, jest OK.
Bo normalnie banki Ci przeliczają wg systemu Visa albo Mastercard. Przez Dolara lub przez Euro.

Czyli dla przykładu płacisz sobie w Jenach w Japonii ale z karty nie schodzi Ci Polski Złoty > Jen. Tylko Polski Złoty > Euro / USD > i dopiero Jen. Czyli masz podwójne przewalutowanie najpierw z Twojej macierzystej waluty na USD / EUR a potem na walutę w której płaciłeś.

Revo tego nie ma bo bezpośrednio przelicza Ci kurs wymiany z Twojej waluty na tą którą zapłaciłeś na miejscu.

Wróć do „Hyde Park”