w wiekszosci bankow system bankowosci elektronicznej sam robi takie analizy finansowe, ktore mozna filtrowac na dziesiatki sposobow. sam mam konto w pekao sa i tam wyglada to mniej wiecej takSergek pisze: ↑10 sty 2023, 16:58Ja to robię od dłuższego czasu. Kiedyś też robiłem, ale o wiele mniej szczegółowo.Keres pisze: ↑10 sty 2023, 16:52Ja parę lat temu prowadziłem przez 2 lata szczegółowy budżet domowy, tj. zapisywałem w Excelu każdy wpływ i każdy wydatek, co do grosza. Upierdliwe to było, ale znałem dokładną odkładaną kwotę. Zaprzestałem to, bo i tak nie wydaję durnie kasy, co mam kupić, to kupię, ale z głową. Później zapisywałem tylko moje wpływy + pod koniec miesiąca spisywałem wartość moich wszystkich oszczędności. Od tego roku tylko w grudniu spiszę stan całego portfela.
Na początku jedynie musiałem rozpisać tab w excelu i po jakich kategoriach chcę grupować rzeczy.. A jak już to zrobiłem, to teraz jedynie spisuje pozycje z konta (w sumie w ostatnim czasie płacę głównie nie-gotówką) a arkusz ściąga wszystko sam/grupuje/zlicza i nic więcej nie muszę robić. Za jakiś czas to pewnie ulepszę, ale na razie robi najważniejsze i tyle mi starczy.