Finanse (Giełda, itp.)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Finanse (Giełda, itp.)

Post autor: Akarin » 10 sty 2023, 19:17

Keres pisze:
10 sty 2023, 17:20
A jak idziesz na imprezę i nie płacisz kartą, to po prostu zapisz sobie że wziąłeś X zł i rano zobaczysz ile zostało, o ile zostało. :D
To naprawdę nie jest dużo pracy, ale jak się nie chce, to ciągle można wymyślać wymówki.

Widzę Panowie, że nie trafiliście na blog z którego ja sobie wzorzec arkusza pobrałem:
https://jakoszczedzacpieniadze.pl/budze ... kusz-excel

Rzuciłem szybko okiem i widzę, że apka na telefon jest tam polecona.
Ten blog i excel to najlepszy przykład dlaczego powinno się zadać sobie pytania przed tworzeniem takiego budżetu domowego. Czy chcemy, żeby zredukować wydatki w danym obszarze? Czy chcemy wiedzieć ile wydaliśmy ogólnie? Czy chcemy znać stan gotówki w przeszłości, żeby lepiej zaplanować stan gotówki w przyszłości? Jakie okresy czasu nas interesują? Czy chcę wiedzieć ile będę miał pieniędzy, żeby móc zaplanować inwestycje?

Takie rozbicie jakie jest zaproponowane przez autora bloga do niczego nie prowadzi - jedynie do zarzucenia prowadzenia takiego excela po 3 tygodniach od jego włączenia. Za dużo kategorii, za mało przejrzystości.
Ja przed zakupem mieszkania walczyłem z kilkoma budżetami proponowanymi w internecie, aż wymyśliłem swój. Prosty excel, spisanych 12 kategorii dokładnych, które grupują się w 7 kategorii głównych. I jest przejrzyście i jasno - przecież nikomu nie potrzeba rozbicia na każdą dokładną kategorię wydatku. Co za różnica czy kupiłem chleb czy słodycze? To są codzienne wydatki i nie ma sensu ich rozróżniać.
Naprawdę wystarczy prosta tabelka w Excelu z transakcjami zrealizowanymi i planowanymi i w oparciu o to formuła w PowerPivot Excela, która sumuje nam automatem całość i wychodzi nam cyferka stanu konta.
I nie wierzę, że komuś jest potrzebna dokładna informacja co do dnia ile ma mieć pieniędzy, miesięczne zestawienia są wystarczające.

Operowanie na wielu arkuszach w zaproponowany przez ten i różne inne blogi mija się z celem - zróbcie sobie wykresy przestawne, które Wam wszystko pokazują. Dodajcie fragmentator, żeby móc wyróżnić dany miesiąc i nic więcej nie trzeba.

Wróć do „Hyde Park”