- Dean Henderson (Nottingham Forest):
Regularna gra, 20 meczów, 33 stracone bramki i 6 czystych kont, co jest niezłym wynikiem patrząc na to jak kiepsko sobie radzi reszta drużyny. Ciekawe czy po zakończeniu dostanie szansę w pierwszym składzie, bo nie ma chyba sensu go dalej rzucać po wypożyczeniach. Albo szansa w United albo sprzedaż. Jest homegrownem z niezłymi liczbami i gdyby był zawodnikiem Nottingham, to pewnie by się mówiło o 40-50mln, ale United raczej więcej jak 30 nie ugra.
- Amad Diallo (AFC Sunderland):
Podstawowy zawodnik drużyny walczącej o baraże do Premier League. Nie zagrał tylko w jednym meczu w lidze, pierwszym (prawdopodobnie tylko dlatego, że nie był jeszcze uprawniony). 27 meczów, 7 bramek i 2 asysty. Jestem wielkim fanem jego talentu i umiejętności technicznych i wolałbym widzieć jego niż Pellistriego, ale potrzebne mu były minuty po nieudanym wypożyczeniu do Rangersów, gdzie totalnie nie pasował do stylu gry Gio. Chciałbym w przyszłym sezonie zobaczyć go regularnie grającego w Premier League.
- Hannibal Mejbri (Birmingham):
Podobnie jak Amad, gra regularnie w Championship, chociaż w słabszej drużynie i nieco rzadziej w pierwszym składzie. 27 meczów, wcześniej wspomniany gol i 6 asyst. Pierwsze wypożyczenie i nawet nieźle sobie radzi. Raczej za wcześnie, żeby myślał o pierwszym zespole United, ale myślę, że w przyszłym sezonie może celować spokojnie w wypożyczenie do lepszego zespołu Championship lub drużyny walczącej o utrzymanie w Premier League.
- Ethan Laird (QPR):
Jeszcze kilka tygodni temu podstawowy zawodnik zespołu walczącego o górną połowę tabeli Championship, ale w ostatnich 6 kolejkach opuścił trzy mecze. Niemniej ma w nogach 25 meczów, gola i dwie asysty. Samego zawodnika kojarzę z tego, że w sparingach przedsezonowych niczym się nie wyróżnił, a patrząc na to jak ostatnio radzą sobie AWB i Dalot, to wielkiej przyszłości mu nie wróżę. Nie zdziwił bym się gdyby został jednym z tych zapomnianych jak Blackett co stracili ambicję i skończyli grając gdzieś w niższych ligach. Także jak będzie za niego oferta w wakacje w okolicy 10mln to oby klub się długo nie zastanawiał.
- Alvaro Fernandez (Preston North End):
Podstawowy zawodnik średniaka Championship. 26 meczów i 4 asysty. Pamiętam zachwyty nad jego techniką i stylem gry jak do nas przychodził i kojarzę, że umie zapuścić się do przodu. Ma dopiero 19 lat, Shaw ma 27 i posturę zawodnika, który wysiada fizycznie około 30, więc mam nadzieję, że chłopak wyrobi się na paru wypożyczeniach i będzie mógł konkurować o pierwszy skład za 2-3 lata.
- Matej Kovar (Sparta Praga):
Dołączył do drużyny dopiero w 8 kolejce, ale od razu wskoczył do pierwszego składu. Ma na koncie 12 meczów, 4 czyste konta, tylko 14 straconych bramek... I 2 żółte kartki
- Ethan Galbraith (Salford):
Gra regularnie. 27 meczów, 4 bramki i asysta. Niemniej jednak 4 liga w wieku 21 lat to nie jest coś co dobrze wróży jego karierze.
- Will Fish (Hibernian):
W ostatnich paru kolejkach wskoczył do pierwszego składu drużyny walczącej o play-offy w szkockiej ekstraklasie. 8 meczów 19latka i tylko 4 powyżej 60min, ale trzeba pamiętać, że środkowi obrońcy nieco później zaczynają. Kojarzę go z jakiegoś sparingu, gdzie zrobił na mnie wrażenie warunkami fizycznymi i dobrą grą w powietrzu, a tacy zawodnicy są bardzo cenieni w lidze angielskiej, także wszystko przed nim.
Telles kontuzjowany już kilka miesięcy, a o Tuanzebe i Baillym nawet nie warto wspominać. Z całą trójką trzeba się jak najszybciej pożegnać. Szkoda mi trochę Baillyego, bo to jeden z najlepszych technicznie obrońców, do tego wspaniały 1v1, ale kontuzje to nie przelewki. Tuanzebe natomiast w zespołach młodzieżowych się bardzo wyróżniał i jego kariera potoczyła się zupełnie inaczej niż ktokolwiek przypuszczał jeszcze 5 lat temu. Strasznie zmarnowany potencjał.
Do tego dochodzi kilka wypożyczeń zawodników do niskich lig, gdzie nie łapią minut lub dopiero przeszli, ale post i tak już jest bardzo długi, więc nie ma co się bardziej rozpisywać.
*
Btw. Opis oparty tylko i wyłącznie na danych z Transfermarkt, a samych zawodników widziałem jedynie sporadycznie w skrótach Championship, także jak ktoś ma kilka słów o ich grze, to śmiało
Btw2. Wydaje mi się, że od 2-3 sezonów poprawia się jakość naszych wypożyczeń. Większość zawodników trafia do drużyn, gdzie gra regularnie, a nie tylko trenuje lub sporadycznie wchodzi z ławki.