Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1994
Kibicuję: Manchester United

Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: Mr.Chris » 15 lut 2023, 18:27

Teraz brakuje Kesza :D ja znam tylko kilka ciekawostek, na studiach się bardziej tym interesowałem.

W temacie pracy powoli dochodzą do tego, że nie w ilości spędzonego czasu leży sukces, ale jeszcze dużo przed nimi i bardziej Korea Południowa tutaj wiedzie prym w zmianach społecznych. Przez to też Japończycy mają najwyższe odsetki samobójstw i większość z nich jest spowodowana właśnie kwestiami kariery (czy raczej jej braku). Mówi się, że przeciętny Japończyk poświęca na kwestie związane z pracą nawet 80h tygodniowo, a żeby nie tracić czasu na dojazdy w zatłoczonych metropoliach, wynajmują pokoje, gdzie praktycznie mają tylko kabinę do spania (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hotel_kapsu%C5%82owy). W prawdzie często korzysta się z pomieszczeń socjalnych, ale większość ludzi po kilkunastu godzinach pracy nie ma za bardzo ochoty się socjalizować. Wcześniej wspomniałem też o 80h na sprawy związane z pracą, a nie na pracy, bo bardzo popularne są spotkania biznesowe po godzinach (które w innych krajach są w godzinach pracy), czy wyjścia na miasto z ludźmi z pracy, ale nie do końca w celach zacieśnienia więzi tylko, żeby przy kolacji omówić projekt.

Temat rzeka i zaczyna się od najwcześniejszych lat, gdzie rodziny potrafią zastawić dom na edukację dziecka, a uczniowie popełniają samobójstwa, bo zajmując drugie miejsce w konkursie, czują, że zawodzą rodzinę. Z drugiej jednak strony wielu tych co starali się w szkole, są wykształceni w wielu dziedzinach, są zaradni, posiadają bardzo dobrze płatne roboty i różne ciekawe pasje... Na które będą mieli bardzo wiele czasu na emeryturze.

Wróć do „Hyde Park”