Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 411
Kibicuję: MUFC

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Quercus » 25 lut 2023, 22:12

To pewnie zależy od sukcesów i formy zespołu. Pamiętam, że jak się interesowałem tematem jakoś na krótko po odejściu Fergusona, to śmiano się z manchesterskiego Londynu. Przykładowo Beckham jest z Londynu, a jego rodzice nadali mu drugie imię na cześć Bobby'ego Charltona i często jeździli do Manchesteru na mecze. W XXI wieku śmiano się, że duża część fanów Manchesteru United mówi z akcentem ze wschodniej części Londynu. Pewnie na fali popularności i sukcesów z lat 90. i pierwszej dekady obecnego wieku. Wyobrażam sobie, że w latach 70. i 80. mogło być na odwrót.

Mam też wrażenie, że w Szkocji więcej jest sympatyków Manchesteru United niż Liverpoolu. Nie mam żadnych danych na poparcie, ale coś takiego kojarzy mi się w głowie. Matt Busby, sir Alex czy Denis Law zrobili swoje. Irlandię podzieliłbym na pół, bo widziałem wielu fanów zarówno jednej, jak i drugiej drużyny - obie grupy twierdziły, że Irlandia jest "ich". :wink: Irlandczycy emigrujący do Anglii w celach zarobkowych trafiali do obydwu miast.

Tak że i United, i Liverpool zawsze cieszyli się poparciem na Wyspach. Nie sądzę, żeby - nawet w erze ogromnych sukcesów jednych na tle porażek drugich, jak to zwykle bywa - któryś klub znacznie wyprzedzał rywala pod tym kątem. Tak wielkie marki zawsze będą przyciągać kibiców. Myślę, że obecnie minimalnie prowadzi Liverpool - dekada partaczenia United i Jürgen Klopp zrobiły swoje.

Warto też zaznaczyć, że jak ktoś ma się zainteresować klubem na fali popularności (mówiąc brzydziej - być kibicem sukcesu), to w XXI wieku pojawiły się też Manchester City i Chelsea. I jak nie bardzo wierzę w atrakcyjność tego pierwszego, bo znajduje się "pośrodku" dwóch największych marek w brytyjskim futbolu, tak Chelsea to już co innego. Londyn, południe kraju, i tak dalej.

Wróć do „Anglia”