Marsz Niepodległości

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4439
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 9:50

Fakt, szacun

Połączyć Bawarię (tam co 2 majątek to byli funkcjonariusze SS) i LGBT to trzeba naprawdę mieć łeb :)

Taka anegdotka rodzinna poza konkursem. Jako, że mieszkam i pochodzę z Górnego Śląska to mam korzenie niemieckie i stety / niestety niechlubne wątki w historii. Pomijając mojego dziadka w Wehrmachcie (to jednak zwykłe wojsko było) to wujek mojej babci, czystej krwii Niemiec z dziada pradziada - Eryk był w SS. Mój wujek i jednoczesnie ojciec chrzestny (a syn mojej babci - brat mojej mamy) w latach 70 odwiedził go w Bawarii właśnie wraz ze swoją mamą (co ciekawe - mój dziadek i moja mama czyli 2 połowa rodziny musiała wtedy zostać w PL jako swojego rodzaju zabezpieczenie powrotu tamtej dwójki ;)

Ten "wujek" Eryk miał wtedy z 80 lat (już nie żyje dla zainteresowanych), mieszkał w pięknym domu i chodził wyprostowany jak struna. A do ludzi zwracał się tonem cichym ale tak nieznoszącym sprzeciwu że mój chrzestny, wtedy gówniarz w wieku 20-paru lat, palący nałogowo na uwagę że w domu i obejściu się nie pali, powstrzymał się na cały pobyt z nałogiem. Taki mores było czuć od byłego esesmana. Do dziś ta historia krąży w rodzinie przy okazji większych spotkań :)

Tak, że niech żyje Bawaria :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”