Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2445
Kontakt:

Książki - recenzje

Post autor: Kluchman » 26 mar 2023, 22:56

Obrazek

Chłopaczek już polecał i ja też polecam. Bardzo dobra książka o tym, czym właściwie jest rak, co ma wspólnego z ewolucją i dlaczego tak trudno go wyleczyć. Całość jest dużo bardziej aktualna niż np. "Cesarz wszech chorób", a podejście ewolucyjne w leczeniu, o którym pod koniec pisze autorka, było mi właściwie nieznane. Może przydałoby się wprowadzić w książce rozróżnienie (choćby w przypisie) pomiędzy rakiem a szerzej nowotworem złośliwym, ale to już uwaga do tłumacza.

9/10

Obrazek

Autorka skupia się na historiach osób, które w dzieciństwie doświadczyły różnych trudności: przemocy, molestowania, dyskryminacji, utraty rodziców, zamknięcia członka rodziny w więzieniu itd. Są to trudne doświadczenia, ale nie muszą przesądzać o tym, że takie dziecko sobie później nie poradzi w życiu. Nieraz mimo pozostawionych śladów w psychice radzą sobie mniej więcej normalnie, a ich nowi bliscy nie zdają sobie sprawy z ich przeszłości. Sporo ciekawych osobistych historii z lekkim kontekstem naukowym.

7/10

Obrazek

Spodziewałem się jakiejś typowej opowieści lekarza o sobie i swojej specjalności. Na szczęście opis wskazywał, że może to być coś lepszego i faktycznie jest. Oprócz własnej edukacji i przypadków autor poświęca mnóstwo miejsca historii transplantologii z podziałem na różne narządy. Niektóre z historii są dość znane, a i tak można tu znaleźć trochę mniej znanych szczegółów (np. przeszczepienie serca przez Barnarda). Inne są mniej znane. Wszystkie czyta się dobrze.

8/10

Obrazek

Znacznie krótsza lektura (na upartego można ją pochłonąć w jeden wieczór) o motywacji. Głównie o tym, co z perspektywy ekonomii behawioralnej może nas zmotywować do pracy, a co wprost przeciwnie. Na pewno cenna dla osób na kierowniczych stanowiskach, choć z racji objętości nie jest dogłębna. Większość przykładów jest powtórzeniem z innych książek autora.

7/10

Obrazek

Pomysł na przedstawienie historii stomatologii jest bardzo ciekawy, ale książka zostawia spory niedosyt. Jak dla mnie za mało skupia się na historii medycyny i za mało miejsca poświęca historii bardziej odległej niż XIX wiek. Dość dużo jest za to o dawnych artykułach prasowych, sposobach, w jakie dentyści się reklamowali, wizerunku dentystów w społeczeństwie, czy nawet o pierwszych poświęconych im filmach. Z jednej strony da się to zrozumieć, bo początki nowoczesnej stomatologii to wiek XVIII, a z drugiej mnóstwo ciekawych rzeczy zostało tutaj całkowicie pominiętych (w tym nowoczesne metody leczenia). Choć ma swoje plusy, najważniejszym odkryciom poświęcono mniej miejsca niż mało istotnym pierdołom. Napisana też tak sobie.

5/10

Obrazek

Wbrew tytułowi polskim lotnikom z czasu II wojny światowej autorzy poświęcili jakąś jedną trzecią książki. Poza historią polskich dywizjonów lotniczych (ze szczególnym uwzględnieniem kilku wybranych postaci), jest tutaj dużo szerszy kontekst o losach Polski i Polaków. Zaczyna się od czasów na długo przed wojną, bo wraca do rozbiorów, Kościuszki, Pułaskiego... Kończy się na bardzo skrótowo przedstawionych wydarzeniach już po wojnie. Lotnictwo jest tutaj pretekstem, by szerzej przedstawić rolę Polski w czasach II wojny światowej, zmiany naszego wizerunku na zachodzie i wydarzenia polityczne, przez które trafiliśmy do strefy wpływów ZSRR. Ze względu na rozpiętość tematyczną oczywiście wiele kwestii jest bardziej szczegółowo omówionych gdzieś indziej. Warto jednak docenić, bo to książka napisana przez Amerykanów, przedstawia Polskę w uczciwym świetle i wprost przyznaje "zdradę" aliantów. Jest tu sporo anegdotek w tym takich, o których nie miałem pojęcia (np. jakimi metodami Amerykanie ocieplali wizerunek ZSRR i Stalina wśród swoich obywateli). Całość jest świetnie napisana i bardzo dobrze się czyta. Polecam.

9/10

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”