Puchar Azji (zbiorczy)

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Puchar Azji (zbiorczy)

Post autor: firmino » 07 kwie 2023, 18:16

Dla mnie takie dogadanie też świadczy o patologii tego układu. Reprezentacje również zasługują, by grali w niej najlepsi piłkarze, zwłaszcza gdy mowa o wielkich imprezach, Puchar Azji do takich się zalicza, podobnie jak Puchar Narodów Afryki.

Faktycznie Azjatów nie ma w Europie aż tylu co Afrykańczyków. Chyba z racji PNA angielska FA zrobiła ukłon w stronę klubów i napakowała terminarz Pucharem Ligi i Pucharem Anglii w okresie trwania tego turnieju, w związku z czym taki Salah i Mane wypadli tylko na dwa mecze ligowe ostatnim razem. Ale tak jak mówi @Mr.Chris takie absencje mogą zaważyć na wygraniu ligi lub kwalifikacji do Ligi Mistrzów.

W takim Celticu gra aż pięciu Japończyków - Furuhashi i Hatate, którzy nie wiem jakim cudem* nie zostali zabrani na Mundial, słabszy od nich Maeda, który pojechał na Mundial i dobrze się spisał oraz Kobayashi i Iwata, których nie miałem okazji jeszcze oglądać w akcji. Do tego Aaron Mooy i jakiś Koreańczyk. Gdyby oni wszyscy wyjechali, Celtic mocno by ucierpiał.

* Tzn wiem. Trener Japonii to amator, który nie potrafi właściwie ocenić potencjału swoich zawodników. Mitome też gnębił na Mundialu.

Lubię Puchar Azji i jak będzie w telewizji, to na pewno będę oglądać. Tak samo lubię Puchar Narodów Afryki i oglądam. Wolę te dwa turnieje od Copa America.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”