Turniej w szachy - faza grupowa

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 318

Turniej w szachy - faza grupowa

Post autor: Leszek » 22 kwie 2023, 10:48

Salas11 pisze: ↑
22 kwie 2023, 10:22
ale jeśli grając białymi po dziesięciu ruchach siedzisz na trzeciej linii to wiedz że coś w debiucie poszło nie tak :wink:
A ok. Teraz bardziej kumam co masz na myśli :wink: To śpieszę tylko z małym wytłumaczeniem które być może wcale nie przeczy temu że faktycznie masz pełnię racji :)

Otóż przez większość z ostatnich dwóch i pół roku grając białymi to ja jak najbardziej zaczynałem i wciąż często zaczynam od klasycznego pierwszego ruchu pionem na E4. Tylko przyznam się bez bicia że gdzieś na przełomie zeszłego i obecnego roku stwierdziłem że się czuję odrobinę wypalony i czas przetestować jakieś inne otwarcie białymi. Postanowiłem przetestować tak zwane King's Indian Attack gdzie właśnie pierwszy ruch jest skoczkiem na F3. Na początku stycznia trochę to testowałem po czym pierwotnie wystartował mój pierwszy w tym roku prowadzony turniej jeszcze na tym starym forum. Bo zanim spadł meteoryt który zmiótł z powierzchni tamto forum i razem z nim tamten mój turniej to zdążyliśmy tam w styczniu rozegrać pierwszą kolejkę fazy grupowej. Zdążyłem w niej jeszcze zagrać z kolegą z tamtego forum z którym w zeszłym latach miałem ujemny bilans bo dwie porażki i jeden remis. I w starciu z nim jakieś 3 miesiące temu postanowiłem wprawić go w osłupienie startując właśnie tym debiutem ze skoczkiem na F3. I już po pierwszych naszych ruchach napisał mi na czacie że jest zaskoczony, że dziwnie zacząłem. No i o ironio tego wieczoru wygrałem z nim po raz pierwszy :mrgreen: No ale w sumie nie wiem na ile zadziałał element zaskoczenia i np był przygotowany na zupełnie inne moje granie bardziej start na klasyczne E4 a na ile po prostu się tak jakoś temtego wieczoru złożyło przypadkowo że jakoś wygrałem. I może to sprawiło że postanowiłem dalej testować grając białymi ten debiut.

No ale przyjmuję Twoje uwagi i w takim razie może faktycznie powinienem zacząć powoli od tego odchodzić przy grze białymi bo to że raz się udało to nie znaczy że to musi być pode mnie debiut skrojony :wink:

Wróć do „Gry Forumowe”