Nie widziałem wcześniej - zalogowałem się dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu.
Ciężko mówić mega talent, bo jednak po bombowym początku w Pisie później się zaciął i przez 7 miesięcy nie trafił do siatki w Serie B. Był moment, że mnie kupił i tu nawet nie chodziło o bramki, a styl, ale też po pewnym czasie przestałem kompletnie włączać Pisę, a reprezentacja U21 zaczęła go pomijać przy rozsyłaniu powołań.
Chciałem go śledzić w Ajaxie, ale nie da się. Lorenzo dostał 118 minut! w Eredivisie. Jak wchodzi to są to jakieś ochłapy po niecałe 10 minut. Na początku sezonu obserwowałem zawsze Ajax, gdy tylko widziałem, że wchodzi to włączałem te końcówki meczów i pamiętam, że w jednym z pierwszych po wejściu (albo pierwszym) grał pozytywnie i uderzył piłkę głową w słupek, w innym był niewidoczny bo Ajax już nie atakował.
Ciężko mi zrozumieć jego położenie, nawet jak strzelił w 2 meczach z rzędu po bramce (PSV i Vitesse) to w kolejnym dostał 4 minuty..., a ostatnie miesiące to jest 11 minut w 3 meczach na przestrzeni 13 ligowych kolejek. Za to Ajax dał mu trochę pograć w swojej drużynie B w 2 lidze holenderskiej - tam 6 razy trafił do bramki i 3 razy asystował w 14 meczach. Na pewno będę mu się dalej przyglądał, bo warunki i potencjał są, a Włoch, jak to Włoch może wystrzelić, gdy już wszyscy postawią na nim krzyżyk.
Tak BTW a propos napastników ostatnio rzuciły mi się w oczy klasyfikacje strzelców najlepszych lig w Europie i trochę mnie zamurowało. Za chwilę wszyscy kończą, a :
- w Niemczech nikt nie przekroczył jeszcze 20 bramek, prowadzi 30-letni Fullkrug z ... 16 trafieniami, kolejni gracze mają po 13,
- w Hiszpanii jeszcze nikt nie przekroczył 20 bramek - Lewandowski 19 (34 lata), Benzema 17 (35 lat), Unal 14, Joselu 14 (33 lata),
- we Włoszech tylko Osimhen ma ponad 20 bramek (23), Lautaro 19, Dia 15, Lookman z Nzolą po 13.