Turniej w szachy - playoffs

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Turniej w szachy - playoffs

Post autor: Leszek » 18 maja 2023, 19:03

Bardzo ładny mat. Salasowi gratulowałem awansu do finału na priv, Tobie Dunkel gratuluje tu w temacie. No to przyszedł już czas kiedy mogę oficjalnie rozpisać zarówno finał jak i mecz o brąz. To też właśnie uczynię a niżej uzasadnię czemu kto ma jaki kolor szachów.

Pojedynek o 3 miejsce:

gumi2006 - DDK

FINAŁ:

Dunkel - Salas11

-----------------------------------------------------------------------------------------

Uzasadnienie barw: Ponieważ w obu półfinałach wygrał ten sam kolor (biały) zatem o doborze barw na Finał i pojedynek o brąz nie mogła zdecydować zasada naprzemienności barw. Zgodnie z regulaminem w takim wypadku prawo wyboru koloru ma gracz który miał lepszy bilans w fazie grupowej. No jeżeli chodzi o Dunkela i Salasa to obaj zdobyli komplet 8 punktów w grupie i niuanse statystyczne wynikające z ich końcowego WR sprawiły że to Dunkel mógł sobie wybrać kolor. Życie... Z kolei z graczy walczących o brąz lepszy bilans miał w grupie DDK i to do niego należała decyzja. I o ile jeżeli chodzi o finalistów to po prostu Dunkel sobie wybrał białe o tyle ciekawostka jeżeli chodzi o pojedynek o 3 miejsce. Otóż DDK w odpowiedzi na moje pytanie o wybór barwy odpowiedział ... bym losował. Ok, uznałem że skoro on jest decydentem i chce bym losował to jego święte prawo. No i losowanie dało białe gumiemu :wink:

Ok, do finału jeszcze zdążymy przejść. Czy możemy prosić aby z takich myślę czysto logicznych, psychologicznych, sportowych reguł pojedynek o brązowy medal odbył się w pierwszej kolejności? Chłopaki: DDK i gumi. Spróbowaliście rozegrać batalię o brąz do końca niedzieli?

@DDK @Dunkel @Salas11 @gumi2006

Wróć do „Gry Forumowe”