Oskary

Awatar użytkownika
yazid^
Blanco Perfecto
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: yazid^ » 15 lut 2006, 19:52

Ja z oscarowych propozycji oglądałem jedynie "Monachium" i "Tajemnice Brokeback Mountain". Film Stevena Spielberga jakoś niespecjalnie przypadł mi do gustu, ale mimo wszystko jest to dobry film, choć akurat według mnie szans oscarowych nie ma żadnych. Z kolei "Tajemnice..." to pozycja dość kontrowersyjna, co nie dziwi, gdyż opowiada ona historię miłości dwóch mężczyzn, którzy dotąd wiedli normalne życie. W światowej kinematografii homoseksualiści pojawiali się dość często, ostatnio nawet bardzo często, ale jakoś nie przypominam sobie filmu, w którym odgrywaliby oni główną rolę. Film jest bardzo dobry, zachwycają krajobrazy w nim przedstawione i gra aktorów. Fabuła nieco banalna i mimo, iż wydaje się, że to typowe love story bez happy endu, tyle, że z gejami w roli głównej, to naprawdę Brokeback Mountain może się podobać :] Oczywiście nie polacam filmu homofobom, którzy wręcz z obrzydzeniem będą patrzyli na sceny erotyczne (które są wprawdzie krótkie, ale dość odważne). Film specjalnie mnie nie wzruszył, ale po jego obejrzeniu zmienia się trochę spojrzenie na społeczność homoseksualną, in + oczywiście :]

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”