Az rzuce popularnym haselkiem "prawie robi wielka roznice".Jak mi powiesz co zrobil godnego docenienia to moze to docenie.genius pisze:
Tak, Jan Paweł II zrobił baardzo dużo dobrych rzeczy. Wiesz co Chłopaczek? Każdy zawsze może zrobić więcej, może doceń po prostu to, co zrobił Wojtyła? Ludzi idealnych rzeczywiście nie ma, ale Karol Wojtyła był jednym z tych, których można nazwać 'prawie idealnymi'.
Jak zwykle sprawa rozbija sie o jedna rzecz.Rzucacie "zrobil baaaaaardzo duzo" albo jak Mazurek "zapobiegl tylu konfliktom na swiecie ze za duzo pisania zeby je wymienic" a jak pada pytanie o konkrety to odpowiada glucha cisza (w przypadku forum glucha cisza to dziwne sformulowanie).
Z dobrej woli przyjme ze zrobil to niesprecyzowane "baaardzo duzo".Tylko ze mogl zrobic o wiele wiecej.Byl konserwatysta stal w miejscu.Poczytaj opinie teologow znaczna ich czesc uwaza ze cofnal kosciol do czasow sredniowiecza.Nie poszedl za zmianami ktore wyznaczyl Drugi Sobor Watykanski.
Tak tak wszystkich.Doslownie wszystkich.Bierzesz pod uwage rowniez tych ktorzy sa do statystyk wliczani jako katolicy (np. ja) czy tylko tych ktorzy sie jako katolicy deklaruja?genius pisze:Połączył wszystkich Chrześcjan nie tylko w dniu śmierci.
Jak tego nie ujmiesz to na pewno nie wszystkich zjednoczyl nie byl dla wszystkich autorytetem i nie wszyscy go podziwiali jak to sie nam wmawialo i dalej wmawia.
Wiec jednak zgadzasz sie ze Karol mogl zrobic o wiele wiecej?Mogl ocalic tysiace jak nie miliony ludzi przed choroba.Gdyby tylko nie trzymal sie kurczowo przestarzaly kompletnie niedzisiejszych a do tego glupich koscielnych twierdzen odnosnie antykoncepcji.genius pisze:Tu się akurat zgodzęAntykoncepcja - nigdy nie zgadzałem się z postawą kościoła wobec tego problemu. Po pierwsze: nie dochodzi do zapłodnienia, więc żadnego życia się nie unicestwia. Po drugie: po co mają się rodzić niechciane dzieci, nie lepiej temu zapobiec ?
Dlaczego mieszasz terrorystow do islamu?Islamscy fundamentalisci przekladajac ich na nasze realia to sekta czerpiaca z religii katolickiej (w ich przypadku z islamu) oby osiagnac wlasne cele najczesciej majace malo wspolnego z istota wyznania ktorym sie zaslaniaja.genius pisze:No tak. A jak nazwiesz postawę islamskich terrorystów? Też wierzą w ślepo w to, co powie ich religijny przywódca. Tak jest wszędzie, nie tylko w kościele Katolickim. No właśnie, Ciebie Chłopaczek nie da się usatysfakcjonowaćNiezależnie od tego, co Watykan ogłosi, Ty i tak będziesz przeciw, albo nie zadowoli Cię ta odpowiedź, z góry ejsteś nastawiony na 'nie'.
Nie czytales chyba calego tematu.Mi tez by sie nie chcialo.Pisalem juz o tym wczesniej.JP2 nie byl leczony tym sposobem.To tak jak piszesz plotka.genius pisze:Było o tym głośno. Kolejna plotka, przynajmniej tak mi się wydaje. Po śmierci Jan Paweł II stał się najbardziej popularnym tematem, więc trzeba było czymś zaspokoić rzeszę czytelników, słuchaczy czy też widzówA jeżeli nawet był leczony komórkami macierzystymi, to na pewno odbywało się to bez jego zgody
Ale tutaj widac jak afirmujesz Karola Wojtyle.Dopuszczasz co prawda do siebie ze taki sposob leczenia mogl miec miejsce ale nawet jesli mial to absolutnie nie rozwazasz mozliwosci ze za jego pozwoleniem.