Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post autor: Chlopaczek » 17 lut 2006, 18:36

Tomachos pisze:Chlopaczek: przczytałeś katechizm koscioła katolickiego?, przeczytałeś chociaż jedną encyklike?, uczeszczasz do kościoła?, rozmałwiałes kiedys z conajmniej jednym proboszczem wiekszej parafi na temat problemów wewnątrz kościelnych?
Przeczytam encyklike i bede mial obraz problemow wewnatrz koscielnych?Uczeszczanie do kosciola i rozmawianie z proboszczem tez mi to da?
Widzisz nie musze tego robic to tylko by rozmywalo obraz problemow.Bo kosciol nie dzieli sie swoimi problemami z innymi.Nie tymi najbardziej palacymi jak homoseksualizm w lonie kosciola.Oni krzycza jak maja problem z kasa.
Ale pochwal sie ile to encyklik przeczytales?"Bog jest miloscia" tez czytales?Gdzie Ratzinger wali banialuki ze sprowadzenie wszystkiego do seksu to traktowanie partnera jak przedmiotu?

Tomachos pisze:Twoje wypowiedzi sprowadzają sie do krytyki ( czasami uzasadnionej) notabene jeszcze jestes przekonany że to co piszesz jest prawdziwe, bo popiera Cie cała Armia antyrydzykowych forumniaków...
Bynajmniej nie uwazam ze to jest to prawdziwe bo mnie ktos inny popiera.Nie mam sklonnosci do mowienia ze jestem nieomylny.Podaj sensowne kontargumenty na to co mowie i wtedy moge przyznac Ci racje.
Ale Ty w ogole nie idziesz w tym kierunku.Wchodzisz tutaj i rozmywasz kompletnie temat debilnymi pseudoironicznymi postami.Mnie to nie bawi.Mozesz sobie rozmywac inne tematy.
Tomachos pisze:dlaczego to co pisze jest takie głupie ?? bo jak przeprowadzic z kimkolwiek udaną dyskusję jeżeli ten ktoś jest na NIE, jeżeli napisze że kościół zrobił to dobrego i tamto to i tak nazwiecie mnie moherowym :roll:
Zeby przeprowadzic sensowna dyskusje strony musza miec odmienne zdanie.Jesli sie we wszystkim zgadzaja to nie ma dyskusji nie ma wymiany argumentow jest przytakiwanie "tak tak zgadzam sie z toba" "madrze prawisz".
I my wlasnie tutaj dyskutujemy.Nikt nie mowi ze takie dyskusje maja byc mile na drugiej strony.
Tomachos pisze:Wypowiedz na temat 20 baniek na swiątynie tez mogłeś umieścić w temacie o polityce, krytykując poczynania rządu :wink:
To jest zwiazane glownie z klerem i episkopatem.Co mi do tego ze kosciol miesza sie do polityki (czym podobno sie brzydzi) i vice versa.
Tomachos pisze:Kościół działa od 2000 tys. lat, właśnie dzieki temu jaki jest przetrwał tyle lat (z wielkimi problemami i błedami przeszłości, nadal nie jest nieomylny)
Przetrwal na tym ze opowiada ludziom niezle bajeczki i obeiecuje im zlote gory.Przetrwal na tym ze ludzie boja sie smierci i tego co bedzie po niej.Przetrwal dzieki temu ze nowe szlaki przecieral ogniem i mieczem.
Przetrwal dlatego ze mimo wszystkich moich ale do kosciola zrobili to absolutnie genialnie i chyle przed nimi glowe.
Tomachos pisze:Zreszta jako wielki Ateista, nie jestes częścią kościoła, nie wierzysz - nie rozumiesz wiary, dlatego dla ciebie instytucja "Kościół" jest bez sensu, rozumiem to dobrze bo dla niektórych katolików też jest ona nie do końca akceptowalna...
Rozumiem kosciol i system na jakim sie opiera calkiem niezle.O wiele lepiej niz niektorzy katolicy bo moge spojrzec na kler chlodnym krytycznym okiem.
Tomachos pisze:Nie zmienia to jednak faktu że masz prawo wyrażać sądy negatywne o kościele, uznając je za akscjomaty... bo poprostu z racji swoich przekonań nie możesz byc obiektywny... i pewnych spraw i argumentów nie zaakceptujesz...
Pojechales po calosci tutaj.Po pierwsze twierdzenie ze moje slowa sa aksjomatami to nedzny sofizmat rzucony w moja strone i daruj sobie takie teksty na przyszlosc.Po drugie Ty mi bedziesz pisac o obiektywnosci.Ha to dopiero smieszne jest.A wiesz co jest obiektywne co jest doskonala prawda ze zarzucasz mi brak obiektywizmu?Jesli tak to podziel sie z nami ta istotna wiedza.
Tomachos pisze:zgadzam sie że budowa świątyni troszke mija sie z celem.. ale jej budowę rozpoczęto juz dawno... więc warto by ją skończyć... a nie zrobią tego ze składek moherowych bo one idą na reidioł i potrzeby gupa Rydza...
Warto ja skonczyc i pakowac dziesiatki milionow zlotych.Kase ktora nie daja tylko katolicy dla ktorych ta budowla jest przeznaczona ale rowniez ludzie innych wyznan albo ateisci.Chyba ze potem ta cala swiatynie przeksztalca na szpital albo inny budynek uzytecznosci publicznej to wtedy niech koncza.
Tomachos pisze:Piszesz cos o argumentach kościoła w sprawie ks. Rydzyka... a przepraszam bardzo co kościół może w tey sprawie zrobić... znasz jakieś kościelne uregulowania prawne dotyczace tej sprawy ??
Ty mi powiedz przeciez ja nie czytam encyklik.Nie rozmawiam z proboszczami i nie uczeszczam na msze.Ja nie jestem specjalista od spraw koscielnych.
Lubisz ironie?To lyknij ta: biedny kosciol biedny Watykan i papiez moga tylko pogrozic palcem zlemu Rydzykowi nic ponad to.2000 tysiace lat a niczego sie nie nauczyli.
Tomachos pisze:5 mld zł na kościół :shock:
czekam az to sensownie uargumentujesz, bo wysyłasz wiadomości z palca i bałamucisz sposobami rydzyka forumowe towarzystwo :wink:
Konkordat poczytaj a i zajrzyj do budzetu tam wszystko musi byc uwzglednione co nie znaczy ze jest to zapisane klarownie w stylu "5 mil na KK".
Fundusz koscielny.Pieniadze ktore pobieraja ksieza za nauczanie religii w szkole (pomijajac ze jest to sprzeczne z Konstytucja to mieli to robic za darmo tak deklarowali).Oddawanie ziemi kosciolowi za przyslowiowa zlotowke albo parokrotnie ponizej ich realnej wartosci.Finansowanie oswietlenia kosciola z urzedu miasta.
Troche tego jest.W encyklikach o tym nie poczytasz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”