Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post autor: Chlopaczek » 18 lut 2006, 3:08

chłopaczek pisze:Episkopt gdy chcial wprowadzenia religii do szkol argumentowal to tym ze ksieza beda to robic "w czynie spolecznym" nie bede pobierac za to zadnych oplat.Szybko sie to zmienilo.Ale religia zostala.Nie bede specjalnie dla Ciebie przekopywal archiwow onetu czy jakiegos innego portalu (chociaz Cie lubie) po prostu uwierz na slowo.Predzej czy pozniej przekonasz sie ze bylo tak jak mowie jesli tylko popytasz i bedziesz mial wole sprawdzenia tej informacji.
Cytuje sam siebie ale z postu Tomachosa ktory pisze moj nick z malej litery co warte zauwazenia.

Wyklad Polskiego Uniwersytetu Wirtualnego pod tytulem "Religia w szkole - konflikt spoleczny po roku 1989"
Czytamy w nim:
"Pojawily sie roznego rodzaju dylematy i obawy (w zwiazku z checie wprowadzenia przez kosciol religii do szkol - przyp. Chlopaczek) poczawszy od pytan o wynagrodzenie katechetow co rozwiazano w ten sposob ze biskupi poszli na kompromis deklarujac ze katecheci (przez pierwsze trzy lata) w konsekwencji do 1998 roku za prace nie beda pobierac wynagrodzenia"

Masz czarno na bialym ze kler deklarowal bezplatne nauczanie religii w szkole aby zlagodzic protesty spoleczne.Nie wiedzialem ze planowali nie wyciaganie lap po publiczne pieniadze (wow co za laska) przez pierwsze trzy lata (co im sie nie udalo i caly proces skoku na panstwowa kase przeciagnal sie do roku 1998) co jednak nie zmienia faktu ze napisalem prawde.
Deklaracja przed wprowadzeniem religii do szkol ze beda nauczac w czynie spolecznym (nie pobierajac za ta nauke wynagrodzenia z budzetu) byla?Byla.
Ksieza poczatkowo nie pobierali wynagrodenia z panstwowych pieniedzy?Nie pobierali.
Potem zaczeli pobierac?Zaczeli.

To ze od poczatku chcieli polozyc lapy na pastwowych pieniadzach a deklaracje taka zlozyli zeby zlagodzic protesty obawy oraz niechec spoleczenstwa jeszcze gorzej o nich swiadczy.
Dlatego sie zdziwilem gdy przyczepiles sie do tego ze takiej deklaracji nie bylo (widocznie rownie dobrze jak ja znasz chciwosc kleru a moze nawet lepiej bo ja jej nie docenilem jak widac).
Sadzilem ze zarzucasz mi klamstwo w kwestii poczatkowego darmowego nauczani religii w szkolach publicznych a dopiero potem siegniecia po panstwowe pieniadze.Pewnie o to chodzilo ale gdy udowodnilem ze tak bylo ostatnia deska ratunku bylo dla Ciebie przyczepienie sie do tej deklaracji.Teraz juz nawet tego nie masz a kosciol zostal ukazany w jeszcze gorszym swietle niz sie spodziewalem.

Nastepnym razem nie rzucaj oskarzen nie majac argumentow na ich potwierdzenie.

Ostatni raz odpowiadam na posty takiego czlowieka bez wyobrazni jak Ty Tomachos.Juz dostateczna ilosc czasu stracilem zeby udowodnic moje racje.
Nie interesuje mnie w jaki sposob tym razem bedziesz chcial obraca kota ogonem bo juz nie bede sie odnosil do Twoich slow.
Mimo wszystko jesli masz cos madrego do napisania tutaj to pisz po to jest ten temat.Ale prosze modow o kontrolowanie aby nikt nie rozmywal tego tematu postami nic nie wnoszacymi ukierunkowanymi tylko na ataki w strone innych userow ktorzy nie maja takiego samego zdania jak osoba ich atakujaca (jestem jak najbardziej za atakowaniem moich racji czy argumentow byle z sensem ale od mojej osoby wara) bo nie po to jest ten topic.
Prosze rowniez modow poraz kolejny w swietle zaistnialych faktow o nagrodzenie Tomachosa ktory nazwal mnie klamca co mnie obraza i chyba co do tego nie ma watpliwosci.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”