Książki - recenzje

Awatar użytkownika
rymownik
Czerwony Diabeł
Reputacja: 0

Post autor: rymownik » 19 lut 2006, 14:07

William Wharton 'Franky Furbo'

Oczywiście do książki podszedłem z dystansem. Po zobaczeniu okładki byłem gotów nawet nie zaczynać jej czytać :P Pierwsze skojarzenie: kolejna tania książka przygodowa. I w tym momencie zrobiłbym błąd. Czytam notkę o autorze i czego się dowiaduję ? William Wharton to twórca 'Ptaśka', na pewno niektórzy z was oglądali film o tym samym tytule ;) Tak, teraz to już jej nie mogłem odłożyć i jak się później okazało 'Franky Furbo' to całkiem niezła książka. jaki to gatunek ? nie wiem. Możnaby ją nazwać bajką, ale nie do końca. Ma ona głębsze podłoże ;)
Postaram się pokrótce opowiedzieć o czym jest 'Franky Furbo'. :) William Wiley - amerykański żołnierz, podczas drugiej wojny śiwatowej zostaje wysłany na zwiad. Jednak zosaje złapany przez Niemców. Po dwóch godzinach przetrzymywania, alianci dokonują wcześniej już zaplanowanego ostrzału artyleryjskiego. William znalazł się wraz z Wilhelmem (niemieckim żołnierzem) w rowie. Dwóch konających żołnierzy znajduje Franky Furbo - lis posiadający niezwykłą inteligencję. Zmniejsza ich rozmiary i zabiera ich do swego domku, który mieści się w drzewie. Doporwadza nieszczęsną dwójkę do porządku i stara się poznać, dlaczego ludzie tak często używają przemocy. Jak to zawsze bywa, nadchodzi czas rozstania. Wilhelm podąża w Niemiec, a William do USA. Trzeba wspomnieć, ze Franky obarzył Williama wszystkimi wspomniniami Wilhelma i na odwrót. Wilhelm wraca do swojejrodziny, a William na uniwersytecie poznaje swoją przyszłą żonę Caroline. William wraz z żoną przeprowadzają się do Włoch (tam swoją siedzibę miał Franky Furbo), zamieszkują w małej wiosce i wkrótce ich dom powiększa się o czwórkę dzieci. Caroline, która wcześniej zapewniała Williama, że wierzy we Franky'ego, zaczyna mieć wątpliwości co do istnienia lisa. William wybira się na poszukiwanie Wilhelma,, aby udowdnić samemu sobie, że Franky istnieje...

Więcej Wam nie zdradzę, bo opowiedziałbym Wam całą książkę. Wiecie, co powinniście wiedzieć :) Książka wciąga a zakończenie jest nieprzewidywalne :)

Moja ocena 9/10 :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”