Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Berik » 26 lut 2006, 13:39

czytalem niedawno "Kod Leonarda Da Vinci" i jestem rozczarowany. Spodziewalem sie duzo wiecej po tej ksiazce a tak naprawde to jest taki sobie kryminalik. Autor "kodu" porownywany jest do ROberta Ludluma a tak naprawde nie jest nawet w polowie tak dobdy jak autro "Tozsamosci Bourn'a". "Kod Leonarda Da Vinci" jest ksiazka dla mniej wymagajacyh czytelnikow chcacych tylko przysiasc do jakiejs ksiazki i szybko ja przeczytac. Pelno bledow, wrecz bzdurne tematy. Nie polecam

minusy:
slaba akcja, pelno bledow, przewidywalnosc i bzdurna historia

plusy:
szybko sie czyta i okladka

ogolna ocena 2+

Pare rzeczy, ktore mnie zbulwersowaly:
a wiec tak:
1.najbradziej co mi utkwilo w pamieci ale co moze byc prawda bo w Luwrze nigdy nie bylem sa kostki mydla. Jakos nie moge pojac jak w takim miejscu jak Luwr moze byc mydlo w kostkach, to jest po prostu nieoplacalne i niehigieniczne. Czy tam nie ma mydla w plynie?a nawet jesli mydlo w kostkach mogloby byc to w toalecie dla personelu , ale ta toaleta, do ktorej weszli nasi glowni bohaterowie to na 100% nie dla personelu , gdyz powinni posiadac do niej klucze. Czemu sie tak czepiam?chodzi mi o wlozenie nadajnika do mydla a co za tym idzie droga wolna do zbadania dalszych korytarzy muzeum.

2. Kiedy Sophie z Langdonem ukradli taksowka w Lasku Bulonskim Langdon powiedzial, ze nie umie prowadzic z manualna skrzynia biegow, bo jezdzi tylko automatycznymi. A co to ma do rzeczy?kiedy ukradli fugronetke szefowi banku w lesie, to Langdon prowadzil jakos bez oporow, a nie wierze w automatyczna skrzynie w furgonetkach.

3. Wlozenie naboju w zawiasy drzwi furgonetki i opis calej akcji jak w slabej sensacji(nie przypadlo mi to do gustu)

4. Piramida Luwru nie jest zlozona z 666 plytek jak zapewnial autor , tylko z 676 plytek(tu moge sie pomylic gdzies o 3 plytki ale napewno nie ma ich 666)

5. Godfryd z Bouillon nie byl krolem Jerozolimy(byl 1 wladca ale sie nie koronowal na krola) jak nas zapewnial autor. 1 krolem Jerozolimy byl Baldwin z LOtaryngi.

6.Rene D'anjou byl wielkim mistrzem Zakonu Syjonu ale w wieku 9 lat!przeczytalem, ze kiedy Brown opisywal, ze w latach1418-1480 jest wielkim mistrzem zakonu to zaczynal od lat 9! mistrz 9 letni! Wink

7.Brown napisal, iz templariusze pojawili sie w Ziemi Swietej podczas 2 wyprawy krzyzowej. A przeciez wiadomo, ze kazdy zakon wywodzi sie z Ziemi Swietej a dopiero potem zakony przeniosly sie do Europy....

8.Autor sam sie gubi w faktach Laughing napisal iz w 1307 roku wszystkich Templariuszy wytepiono, a pozniej napisal iz w 1446r zbudowali oni kaplice w Rosslyn(Szkocja)

9. Na koniec zostawiam Walta Disneya Laughing w tej ksiazce dowiedzialem sie iz Walt Disney w swoich bajkach ukrywa symbole dla kultu poganskiego, s. Graala itp. Nie wiedzialem, ze ogladajac Myszke Miki patrze na kult pogan Laughing

tego wszystkiego jest duzo wiecej ale nichce mi sie juz szukac po prostu no i napewno nie mam takiej wiedzy, zeby wynalezc wszystko. Ta ksiazka to istny stek bzdur. Ja jeszcze zrozumiem gdyby nie napisal na 1 stronie: "wszystkie obiekty, dziela sztuki, dokumenty i tajne rytualy sa prawdziwe" to jeszcze moglbym to wziasc za dosc zabawna literature science-fiction ale tak

nie wiem czy Dan Brown jest tak glupi, ze z nikim sie nie konsultowal czy po prostu uwazal iz jest najmadrzejszy...PEACE

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”