Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: masacra » 15 paź 2023, 22:42

czubatka pisze: ↑
15 paź 2023, 22:21
Co konkretnie się wydarzy, że trzeba będzie mieć większą poduszkę finansową?
Konkretnie to nie wiem, bo nie jestem w stanie przewidzieć na ile oni są w stanie poświęcić interes Polski w imię projektu federalnej Europy. Wiem za to, że jak mawiał inny klasyk 'lepiej już bylo' ;)

To jak wyglądają rządy Tuskowej ekipy to już wiemy z historii. Że zacytuję sam siebie
masacra pisze: ↑
07 paź 2023, 18:07
Devourer pisze: ↑
07 paź 2023, 17:24
Aha wówczas w TVP mówiono o "zielonej wyspie dobrobytu" i o tym jak PO sobie świetnie poradziło z kryzysem.
Z perspektywy czasu to wygląda jeszcze śmieszniej. Polskie PKB od 89r niemal nieustannie rośnie, raz po raz ustanawia nowe rekordy. I to w sumie niezależnie kto rządzi... no, nie do końca. :) Lata 2008-15 to okres tzw fluktuacji polskiego PKB (okresy wzrostu przeplatane że spadkami) I to jedyny taki czas w historii III RP. Rekord z 2007 roku został pobity dopiero w roku
2014 i to tylko po to by w następnym spaść do poziomu sprzed 2011.
Obrazek

I tak wiem, pamiętam o kryzysie 2008 roku, co nie tłumaczy ogólnego trendu CAŁOŚCI dwóch kadencji PO.
Pisiory też miały swoje przeboje z lockdownem gospodarki w czasie pandemii i wojna za wschodnią granicą ale jakoś dziwnie gospodarka za ich rządów nie odnotowuje takich spadków jak za poprzedników. Nie wiem jak to wytłumaczyć, widocznie są rzeczy które się fizjonomom nie śniły :wink:
Nie mam powodów aby przypuszczać, że tym razem będzie inaczej, a to oznacza dosyć spore turbulencje dla przeciętnego obywatela.

I pomijam tutaj dużo gorsza sytuację geopolityczna niż wtedy i sprawy o których m.in pisał Mazur.

Polacy dokonali wyboru. :)
MazurXIII pisze: ↑
15 paź 2023, 22:19
wszystko pod projekt Federalnej Europy, gdzie przewidziano nam rolę takiego Ohio a nie Kalifornii czy Teksasu.
Fajne porównanie, kradnę. :)
A jeszcze dodam, że nam się pozostaje modlić, żeby USA nie odpuścili ruskim w imię stabilizacji bliskiego wschodu albo rywalizacji z Chinami. Bo jak się Niemcy znowu zaczną dogadywać z Rosją ponad naszymi głowami to dopiero będzie tu wesoło :)
bo takie CPK może dla nowej ekipy okazać się nieopłacalne
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... dy/dmmn0k6

One będą nieopłacalne ale z innego powodu niż wam się wydaje ;)
Podobnie jak spławna Odra, terminal kontenerowy w Świnoujściu i cała reszta inwestycji, które mogłyby skokowo przyczynić się do wbicia się Polski na stałe do pierwszej ligi państw Europy. No ale wtedy nie byłoby głaskania po główkach przez zachodnich partnerów, bo wiadomo, trochę konkurencja dla nich. A my chyba wolimy jak nas tamci głaszczą po główkach. I spoko. Tez tak można żyć :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”