Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: masacra » 17 paź 2023, 5:24

Magnum pisze:
17 paź 2023, 4:29
Ilka pisze:
16 paź 2023, 23:02
Ok. PiS wygrał, rządzić będzie koalicja. Spoko. Przynajmniej nam kobietom będzie się bezpiecznie chodziło :lol2: między ciapatymi, no bo to przecież polscy panowie są zagrożeniem dla nas ... A Donaldzik pewnie ich tu wpuści, że by się Brukseli jeszcze bardziej przypodobać. Francuzy chcą się jakiś pozbyć, może niech ich Ryży przygarnie.
Siema, wychodzisz czasem na dwór zobaczyć, jak wygląda Polska? Bo ja może bywam tylko raz na rok, ale widzę zmiany ogromne w ostatnich paru latach... a chyba przez ostatnie kilkat lat to PiS rządzi?

Obrazek
Magnum, na litość. Dane z wykresu które podałeś, to pozwolenia na pracę (ciężko nie zauważyć lol). Czyli w skrócie goście z biednych krajów występują z legalnym wnioskiem, który zostaje rozpatrzony (pozytywnie lub nie). Z reguły odbywa się to na prośbę prywatnych przedsiębiorstw. Dostają czasowe pozwolenie na pracę -> pracują -> wyjeżdżają. Zastanawiałeś się kiedyś jakby wyglądał wzrost gospodarczy w PL w warunkach ciągłego niedoboru siły roboczej? Bo takie są realia, poziom bezrobocia bije pozytywne rekordy, co w sumie jest zasługą ciągłego wzrostu gospodarczego (pzdr pierwsze rządy PO)

Natomiast, zupełnie czym innym jest zjawisko, które jak przypuszczam miała na myśli Ilka, gdzie pontonami na jakieś lampedusy, bez pytania o pozwolenie, zwala się tysiące nielegalsow , w większość nie z myśla o tym aby tu pracowac, z którymi unia nie ma pomysłu co zrobić i miota się od uszczelniania granic, do pomocy poprzez NGoSy w podróżach tym gościom, co skończy się przymusowa relokacja do krajów w których, tu będzie najsmieszniej, oni wcale nie chcą być (jak Polska) bo nasz socjal to nie jest dla nich target, więc trzeba będzie, jeśli do przymusowej relokacji dojdzie, zatrzymać ich tu siła. Nie wiem ale myślę, że mając dobre relacje z Niemcami możemy ich poprosic o know how w budowie obozów. W razie co. Także spoko.

Nie wiem czy do tego dojdzie ale, no Magnum nie szczujmy na gości którzy legitnie chcą sobie przyjechać i dorobić bo w tym samym czasie tysiące innych forsuje granicę nielegalnie, a dobrzy panowie z Unii chca zmusić nas do ich ugoszczenia. Nie za takiego faszystę cię miałem.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”