Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2804
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Ilka » 17 paź 2023, 10:12

@Magnum nie, nie wychodzę z domu, odkąd PiS wprowadził zakaz wychodzenia to siedzę w domu :lol2:

A tak na poważnie to @masacra Ci to ładnie wyjaśnił o co mi chodziło. Ja nie mam nic przeciwko ludziom którzy przyjeżdżają w celu zarobkowym do Polski, którzy pracują legalnie, respektują nasze prawo itp. U mnie w mieście jest dużo Ukraińców i równie dużo Gruzinów. Wielu przychodzi do mnie grać i wyobraź sobie, że oni pracują u nas w zakładzie więc raczej na legalu tutaj są. Ten zakład zatrudnia dużo obcokrajowców, bo robota lekka i miła nie jest, Polacy tam nie chcą pracować a np. Ukraińcom to nie przeszkadza. Choć zdarzają się przypadki, że czegoś nie chcą robić to taki powie Ci, że nie rozumie :lol2: i musi Polak zrobić.
W przypadku imigrantów chodzi mi o tych, którzy chcą się tutaj dostać masowo i zalać nas i całą Europę, którzy nie zamierzają pracować tylko korzystać z socjali jakie dany kraj obiecuje. Pewnie i wśród takich zdarzają się normalni ludzie, którzy chcą po prostu lepiej żyć i pracować. Ale czy na granicy mieliśmy doczynienia z takimi? Nie. Czy do Italii spływają tacy ludzie? Nie. Naprawdę chcecie by Polskę zalała fala imigrantów, którzy teraz widać jak rozrabiają w Szwecji, Francji czy Niemczech?

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo tak z mojej perspektywy to np. na punkt gdzie są sami Ukraińcy wyjdę prędzej niż gdzie są sami Gruzini. Przy Gruzinach mam większe obawy, ale na szczęście wloski mnie uspokoił :)

@DDK argumenty? Ale przecież dla Was PiS nic dobrego nie zrobił ;)

Każdy rząd popełnia błędy i popełnił je PiS. Zamykanie lasów było bardzo przestrzelone. Jeśli chodzi o zamykanie nas w domach to w wielu krajach to było stosowane, nie tylko nasz rząd sobie to wymyślił. Chyba tylko Szwedzi całkowicie się od tego odcięli. Co do maseczek to też były użytkowane na całym świecie. W Hiszpanii niektóre starsze osoby i teraz noszą. Widziałam też Chińczyków w maseczkach, nawet się zastanawiałam czy znów jakiegoś gówna nie wypuścili. Teraz z perspektywy czasu możemy polemizować czy to było dobre, czy nie. Ale wtedy, na tamtą chwilę większość krajów trzęsła tyłkami, dla wszystkich było to coś nowego i nieznanego. Być może to uratowało wiele żyć. Oczywiście są minusy - osoby chore na inne choroby miały problemy z opieką medyczną, z dostaniem się do lekarza. Ale to temat na dłuższą dyskusja, a i pewnie tutaj to przerabialiscie psioczac na zły rząd. Ja wypowiadam się teraz tylko odnośnie pandemii i myślę, że mimo wielu zakazów, które też mnie irytowały przeszliśmy ja w miarę ok.

Jeśli chodzi o Ukraińców. Za historię, za to jak nas mordowali mam ograniczony szacunek do nich. Ale teraz znaleźli się w sytuacji jaką my znamy więc należało im pomóc. A że jesteśmy narodem szlachetnym z ciężka historią i bardzo krwawą no to pomogliśmy. I o ile początki tej pomocy były ok to później poszło już to za daleko. A donoszenie do Unii na Polskę przez Zeleńskiego odnośnie zboża było już ładnym ciosem z ich strony.. Po wojnie już pewnie zero wdzięczności z ich strony będzie. A tak podziwiałem ich Prezydenta :)

@dias radziłabym się nauczyć czytać ze zrozumieniem :)

Chociaż w Tomaszowie wygrał PiS :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”