Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2155

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: venomik » 18 paź 2023, 23:22

MazurXIII pisze:
18 paź 2023, 21:47
Jakim trzeba być kretynem by uwierzyć w tą narrację (poprzednicy zostawili finanse w opłakanym stanie, chlip, chlip i wiecie, rozumiecie), DRUGI raz (po 2007-2015). To jest niepojęte. ***** *** przeżarło co poniektórym mózgi.
Normalnie bym Ci przyznał troche racji, takie łykanie narracji gdy tylko pasuje jest po prostu głupie. Więc chciałbym napisać: zgoda...
ALE
Nurtowało mnie skąd Ci się wzięło to zmniejszenie ubóstwa dzieci dziesięciokrotnie ze względu na wprowadzenie 500+. Komentarz przecież sprzed paru godzin.
Na początku myślałem, że Ci się jakieś wskaźniki ze sobą pomyliły, wszak problemy finansowe jakie dotykające dzeci można liczyć na wiele sposobów. Ale przecież... choc nie, do tego ale jeszcze przejdziemy.
Wróciłem sobie z zajęć tańca, usiadłem na chwilę do kompa żeby sobię parę rzeczy wyszukac i okazało się to być dużo łatwiejsze niż myślałem. Parę sekund i mam taką oto wypowiedź Kaczyńskiego, jak się okazuje popularną i cytowaną przez prorządowe media:
Proszę państwa, w ciągu ostatnich ośmiu lat, dam taki przykład, ilość dzieci, które są zagrożone nędzą, wykluczeniem... Z 30 procent w Polsce zmniejszyła się do 3,2 procent, prawie dziesięć razy. Oczywiście to powinno być zero procent, ale to jest jedno z najlepszych miejsc w Europie, być może nawet ex aequo pierwsze.

I teraz dwie kwestie:
1. Abstrahując od wypowiedzi Kaczyńskiego, nawet jakbyś po prostu pomylił jakieś wskaźniki - jak bardzo trzeba nie ogarniać rozmiaru zmian jakie zaszły w ostatnich latach, aby najpierw przez głowę, a później przez klawiaturę przeszła myśl, że ilość dzieci w ubóstwie, niewazne jak liczyc, zmalała dziesięciokrotnie. I żadnej refleksji. I po zwróceniu uwagi - żadnego walnięcia się w czoło w stylu 'co za głupotę ja napisałem!'. Przecież to na pierwszy rzut oka jest totalnie absurdalne. Luźno szukając - dziesięć razy wiecej ubogich dzieci to my mieliśmy na początku wieku albo jeszcze pod koniec lat dziewięćdziesiątych (ciężko o jakieś sensowne dane z tamtego okresu, niestety).
To trochę tłumaczy Twoje podejscie do obecnej zmiany władzy. Jeśli Ty sobie w tak istotnym wskaźniku potrafisz scalić wszystkie zmiany społeczno-ekonomiczne z ostatnich 20-25 lat jedynie do ostatnich 8 lat rządów PiSu i im przekazać wszelkie zasługi - to ja się nie dziwię, że ostatnie głosowanie, nazwijmy to tak, bardzo Cię martwi. Gdybym uważał, że 8 lat temu Polska wyglądała niczym 20 lat temu to zerwałbym znajomość z kimkolwiek, kto nie głosuje za PiS.
2. Narzekasz na inne osoby, że łykają propagandę i, cytuję, 'Jakim trzeba być kretynem by uwierzyć w tą narrację', 'przeżarło co poniektórym mózgi' - podczas gdy Ty zrobiłeś właśnie dokładnie to samo. Kaczyński palnął coś nieprawdziwego jakiś czas temu, przeczytałeś, zapamiętałeś i niezależnie od tego, że już na pierwszy rzut oka wygląda to idiotycznie - zaakceptowałeś i powielasz. Totalnie zero refleksji.
Why, Mazur, why?
Chlopaczek pisze:
18 paź 2023, 17:50
Wymyśliłeś sobie dane pod teze i jeszcze chcesz zeby inni sami poszukali ile to ma wspólnego z rzeczywistoscia.
Jak widać nawet nie wymyślił, ale cytował kłamstwa Kaczyńskiego.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”