Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2803
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: Ilka » 19 paź 2023, 22:31

Conrado pisze:
19 paź 2023, 22:10
Ilka pisze:
19 paź 2023, 21:58
A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony.
Robisz pranie w niedzielę,czasem odkurzasz,mycie okien,łazienki ? rozumiem że Bozia i tego zakazała w niedzielę ? ;)
Kino,teatr,koncerty ?
Nie piorę, nie sprzątam, nie myje okien, ani łazienki. Do kina chodzę, na mecze też jeżdżę. Jest to dla mnie rozrywka i przyjemność. Od razu uprzedzając pytanie "a Ci ludzie muszą pracować dla mojej rozrywki" odpowiem, że ja też pracuje dla rozrywki innych, a nawet uzależnienia.
czubatka pisze:
19 paź 2023, 22:11
Ilka pisze:
No to logicznie od tej innej strony czyli kościoła Ci napisze. Jestem katoliczką, chrześcijanką. A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony
tak na marginesie, myślę, że powinnaś przestać używać określeń typu "was", "wam", "wasze" bo nie rozmawiasz teraz z żadną zbiorowością ani ja nie czuje się specjalnie retorycznie dobrze z szufladkowaniem mnie i wyciąganiem na tej podstawie pochopnych wniosków.

Co do kościoła - czy wg kościoła można pracować w niedzielę? Z tego co mnie uczono, to oczywiście można, jeśli tylko nie robisz tego specjalnie (czyli możesz uniknąć pracy w niedzielę, ale dla większej kasy przychodzisz na niedzielna zmianę).

Jak uzasadnisz, dlaczego katolik pracujący w innej branży ma pracować w niedzielę?

Chodzi o to, że właściwie nie wytłumaczyłaś - podajesz jakieś ogólniki typu "a za prl to było", "ja jestem przecie" itp. Ja uważam, że nikt nie powinien pracować w niedzielę, ale nie uważam, że należy regulować to ustawą.
Ilka pisze:
Co do zakupów w niedzielę handlową. Jeśli chodzi o rzeczy spożywcze to w całym moim dorosłym już życiu byłam może w sklepie z pięć razy jak mi się coś skończyło i np. potrzebowałam
A wystarczyło przecież zrobić zakupy wcześniej. Dalej nie widzisz absurdu tej ustawy? 😃
Ok. Nie będę Cie szufladkować.

Czyli kościoła też nie przyjmujesz jako argumentu. Ok.

Są branże, które niestety myszą pracować w niedzielę. Ale w sumie to wszystko otwórzmy w niedzielę. Żeby było sprawiedliwie.

Ciężko byłoby to ogarnąć jakby kościół zabraniał pracę w niedzielę.

No tak bo jak jest w Polsce zakaz czegoś to my robimy odwrotnie. Czyli żeby były niedzielę wolne powinien rząd nam wszystkim nakazać pracować w niedzielę :) wtedy się zbuntujemy, że my nie będziemy w niedzielę tyrać ;)

W tych czasach gdzie ludzie gonią za pieniądze, gdzie jest wyścig szczurów nie da się niczym innym niż ustawą zapobiec np. pracy w niedzielę.

A i żeby nie było że jestem taka wredna, że zabraniam ludziom w niedzielę pracować.. Jestem za wolnymi niedzielami i zdania nie zmieniam. Ale żeby nie było jakiś buntów itp. to powinno być jakieś porozumienie. Jak ktoś chce to niech pracuje w niedzielę, ale tych co nie chcą nie zmuszac. Niestety raczej to nie jest możliwe do dogadania. Ale byłoby chyba najsprawiedliwsze.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”