Fjaka. Sezon na Chorwację
Po "Błoto słodsze niż miód" i "Bukareszt. Kurz i krew" Małgorzaty Rejmer przyszedł czas na "Fjaka. Sezon na Chorwację" autorstwa Aleksandry Wojtaszek. No cóż, czytało mi się znacznie gorzej. Wiadomo, inna autorka to raz, ale myślę, że chodziło też o wątki, które były w tej książce poruszane. Jako fan piłki nożnej oczywiście z przyjemnością czytałem rozdział o Hajduku Split, ale momentami książka mnie - może nie męczyła - ale nie porywała. Dwa podane wyżej tytuły chłonąłem z wielkim zainteresowaniem, a tutaj było raz lepiej, raz gorzej. Nie jest to zła pozycja, jeśli ktoś jest fanem bałkańskiej kultury to oczywiście polecam, ale całościowo było co najwyżej dobrze.
Mistrzowie. Od Zidane’a do Mbappégo. Upadki i wzloty francuskiego futbolu
Może mniej ambitny tytuł, ale jakiś czas temu wpadła mi w ręce. Nie oczekiwałem po niej wiele, już sama okładka kojarzyła mi się z bazarowymi książkami o Messim, Ronaldo czy Lewandowskim. I tu miłe zaskoczenie. Całkiem nieźle opisana historia reprezentacji Francji od MŚ 1998 do mistrzowskiego tytułu w Rosji 2018. Matthew Spiro opisał, jak reprezentacja Tricolores wpływała na francuskie społeczeństwo oraz jak futbol był powiązany kulturową odmiennością tego kraju. Przedstawiona została sytuacja panująca w kadrze po wygranym turnieju w 98 roku, ale również wzloty i upadki na przestrzeni kolejnych lat. Afery, skandale, system szkolenia młodzieży, nadzieje związane z utalentowanym rocznikiem 87', kompletna klapa za kadencji Domenecha. No i w zasadzie temat główny - Kylian Mbappe, chłopak z Bondy, który został gwiazdą futbolu i wzorem do naśladowania dla młodzieży w tym kraju. Czytało się całkiem przyjemnie, zaskoczenie in plus.