Marsz Niepodległości

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Marsz Niepodległości

Post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:19

Eyesmon pisze:
10 lis 2023, 16:08
Czekaj czekaj, do kogo te "sami nazywacie" - bo ja nikogo antyPolakiem nie nazwałem ;)
Oj przepraszam, miałem na myśli środowiska związane z PiSem, źle ułożyłem słowa :beer:

Natomiast chyba rozumiesz klu mojej wypowiedzi? Jeśli od 8 lat w mediach rządowych leci prosty przekaz:
Tolerujesz gejów? Jesteś nie-Polakiem
Jesteś pro-Unijny? Jesteś nie-Polakiem
Jesteś za wpuszczeniem imigrantów? Jesteś nie-Polakiem
Jesteś przeciwny przejęciu sądów przez władzę? Jesteś nie-Polakiem
ect.
To naturalną koleją rzeczy jest, że po 8 latach takiego przekazu co raz więcej ludzi (głównie młodych, których światopogląd się dopiero kreuje) po prostu tymi nie-Polakami się faktycznie poczuło, bo klepie się im do głowy przekaz że osoby o ich przekonaniach tymi Polakami nie są. Tak jak pisałem powyżej - ogromny kamień do ogródka PiSu, który pod przykrywką "Patriotów" swoimi przekazem zrobili temu narodowi krzywdę, bo zabiło tożsamość narodową w wielu ludziach. W tym miejscu będę strzelał, ale wydaje mi się że 8 lat temu o wiele więcej osób utożsamiało się z Polską, niż po 8 latach rządów "patriotów" którzy przejęli, przeżuli i przemielili symbole narodowe, adaptując je do swoich własnych, politycznych celów.

Tusk jest jaki jest, zapewne prawdą będzie napisanie że to bardziej Europejczyk niż Polak, ale ten Tusk przynajmniej nie będzie kupczył symbolami narodowymi jak "patrioci" z PiSu.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”