Marsz Niepodległości

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Marsz Niepodległości

Post autor: venomik » 13 lis 2023, 0:41

Ilka pisze:
12 lis 2023, 16:45
Chodzi mi oprócz tych argumentów co tak ludziom przeszkadza w religii i wierze innych osób?
(...)
pomijając, że zaraz wyskoczycie, że kościół wtrąca się do państwa, do życia ludzi, ściąga kasę itp. -nie piszcie tego, bo to znam :)
Ciekawie postawione pytanie. Fajnie by wyglądało przeniesienie tego na grunt piłkarski: 'Ale co wam przeszkadza zawodnik X? Pomijając, że zaraz wyskoczycie, że gra słabo, pobiera duża pensję, jest często kontuzjowany, itp. - nie piszcie tego, bo to znam :)
Niby z jednej strony forma pytania sugeruje, że chcesz poznać powody czyjejś opinii, a z drugiej strony próbujesz wykluczyć powody, które już same w sobie są wystarczające aby taką opinię posiadać.
Dziwne trochę.

Z drugiej strony ja chętnie się dowiem co kryje się dokładniej w pytaniu o 'przeszkadza w religii'.
Spróbujmy sobie wyobrazić jakąś hipotetyczną religijną osobę, która sobie właśnie traktuje swoją wiarę indywidualnie. Chodzi do kościoła, utrzymuje post, czyta biblię, nosi krzyżyk, itp. Czy taka osoba spotyka się z jakąś szczególną niechęcią czy dyskryminowaniem ze strony osób, którym 'religia przeszkadza'? Bo mam dziwne wrażenie, że nie.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”