Peter Schmeichel. Numer jeden.
Biografia legendy Manchesteru United i reprezentacji Danii. Głównie opowiada o swoich odczuciach, myślach, ambicjach, rodzinie i przyjaciołach podczas podróży od młodości i ligi duńskiej, przez Manchester i reprezentację Danii po portugalską parodię. Książka nie tylko dla fanów Manchesteru United, ale i dla każdego kto interesuje się mentalnością zwycięzcy, bo taką zdecydowanie miał Schmeichel. Jest też sporo o bardzo ważnym w życiu Duńczyka, wątku polskim.
Hobbit
Drugi raz czytany (plus raz audiobook). Tytułu przedstawiać jednak nikomu chyba nie trzeba
Gareth Stein - "Sztuka ścigania się w deszczu"
Bardzo szybko wchodzący komediodramat. Tzw. książka na jeden raz, chociaż mi zajęła trzy wieczory. Krótkie rozdziały powodują, że ciężko jest sobie odmówić kolejnego.
Jest to historia pewnej rodziny przeżywającej swoje dramaty jakich prawdopodobnie wiele na tym świecie. Tylko, że - opowiedziana z perspektywy inteligentnego i emocjonalnego psa. Momentami smutna i dramatyczna, innym razem szczęśliwa i wzruszająca, a zakrapiana nutką humoru (pies mimo że inteligentny, to jednak ciągle pies). Zdecydowanym smaczkiem dla osób lubiących motoryzację będą nawiązania do wyścigów, czy też po prostu jazdy samochodem, których jest dosyć sporo.
Edit2: bym zapomniał. Książka doczekała się nawet swojej ekranizacji, widziałem nawet nieźle recenzje na Filmwebie.
Edit: w kolejce czeka urodzinowy prezent, Beren i Luthien pióra J.R.R. Tolkiena. Może to mnie zmotywuje do sięgnięcia głębiej w świat Śródziemia niż tylko Hobbit i LoTR.