Zagraniczni piłkarze, którzy są chętni do grania w kadrze

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post autor: Martinho » 10 mar 2006, 17:01

Super Express pisze:Wystarczy jedna decyzja urzędników i "biało-czerwoni" zyskają świetnego obrońcę

Dlaczego taki piłkarz nie gra jeszcze w reprezentacji Polski? Bo nie ma... polskiego obywatelstwa. Ale grający w Koronie Kielce Brazylijczyk Hernani Jose da Rosa - bo o nim mowa - w pełni na nasz paszport zasługuje.

- Przyjechałem do Polski, gdy miałem ledwie 19 lat. Jestem tu już dwa i pół roku - opowiada Hernani polszczyzną, jakiej nie powstydziłoby się wielu naszych rodzimych piłkarzy. Z Polską jest zresztą związany w sposób szczególny.

- Z moją dziewczyną Anią myślimy o założeniu rodziny. Zabrałem ją już do Brazylii, by przedstawić moim rodzicom. Spodobała się - śmieje się obrońca Korony.

Małżeństwo z Polką otworzyłoby Hernaniemu drogę do polskiego obywatelstwa.

Czy chciałbym grać w reprezentacji Polski? - Bardzo! - deklaruje. Całą sprawę przedyskutował już z rodziną i ze swoją dziewczyną. - Wszyscy są za - cieszy się Hernani.

Przyznawanie obywatelstwa sportowcom pochodzącym z innych krajów nie jest już niczym niezwykłym. Polski paszport wystawiony na nazwisko Hernani Jose da Rosa znalazłby się w godnych rękach. Zapytany przez nas, czy zagrałby w reprezentacji Polski w meczu z Brazylią, odpowiada bez wahania:

- Oczywiście, że tak!
Daje do myslenia, szczegolnie kiedy nasza obrona nie jest w najlepszej formie...

Wróć do „Polska”