Inter Mediolan (zbiorczy)

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post autor: bagg » 11 mar 2006, 13:08

No właśnie. Często żyjemy sterotypami. Jak słyszę/czytam, że Calcio jest nudne to mnie krew zalewa :? We Włoszech gra się futbol zróżnicowany. Doskonale to pokazuje parę zespołów. Np. Lecce za czasów Zdenka gdzie atakowało 10 zawodników :lol: Albo Juve gdzie gra się futbol taktyczny, zachowawczy, bardzo często siłowy(choć od określenia piłkarzy Juve rzemieślnikami jestem daleki Zaza ;) ) Ale jestem zdania, że Calcio trzeba po prostu lubić. Finezje, sztuczki techniczne,itd w tej lidze łatwo znaleźć, bo tacy gracze jak Kaka, Totti, Mancini, Adriano, Camoranesi, Scheva czy Ibrahimović to gwarantują. Ale do oglądania ta liga nie jest 'łatwa'. Choć ja styl włoskiej piłki lubię, bo aż miło się patrzy na chociażby Capello, który cały czas wrzeszczy, a Juventini wypełniają jego polecenia ;P Jak napisał Zaza, defensywa to też część tej gry. Podobnie jak taktyka.

A dzisiaj Sampdoria - Inter. W tamtym roku pojedynek tych zespołów pokazał właśnie magię Calcio. Na powtórkę takiego spektaktlu nawet nie liczę, bo to by było nieprawdopodobne. Ale na wspaniałe widowisko owszem. Niby Sampa przegrywa, ale w meczu z Juve pokazała pazurki, szczególnie w pierwszej połowie ;)

Forza Juve!
Forza Calcio!

Wróć do „Włochy”