Inter Mediolan (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 11 mar 2006, 13:20

Syndrom catenaccio już nawet pomijam bo ludzie mają to do siebie, że lubią mówić i pisać o rzeczach o których zwyczajnie nie mają pojęcia i dopóki tak będzie dopóty będziemy musieli zderzać się z tymi śmiesznymi stereotypami o których zresztą gdzieś kiedyś pisałem :wink: Bardziej chodzi mi o to, że ostatnimi czasy dobrym zwiastunem jest jeżeli w mediach nie słychać o włoskiej piłce. To dziwne, ale taka prawda ponieważ kiedy słychać to na 90% w złym świetle. Nie siedzę w tych klimatach za bardzo tak więc trudno mi też tutaj chwalić się jakąś specjalną wiedzą bo takowej zwyczajnie nie posiadam, ale nie trudno zaobserwować tendencji do obrzucania się błotem, wyciągania brudów na wierzch i piętnowania negatywnych aspektów Calcio. Oczywiste jest, że włoska piłka to nie tylko ciemne strony, ale pospolite media, których odbiorcą jest przeciętny zjadacz chleba działają w taki sposób, że prędzej natkną się (odbiorcy) na kolejne linijki dotyczące dopingu i kupowania spotkań niż jakichkolwiek pozytywnych zjawisk w lidze, które jakby na to nie patrzeć też istnieję. Prawda jest jednak taka, że media mają podstawy do takiej a nie innej postawy. We Włoszech najprościej dostać materiały stawiające piłkę w złym świetle a to się sprzedaje. Można mi tutaj zarzucić, że podchodzę do tego w nieco dziwny sposób bo mału tutaj typowo piłkarskiej tematyki, ale na tyle pozwala mi moje zorientowanie w temacie. IMO w Serie A potrzebne jest jakby odwrócenie tej złej karty. Nie mam sprecyzowanego pomysłu, ale dobrze by było gdyby więcej osób skupiło swoją uwagę nie na tym co złe i do poprawy, ale na tym co dobre i co skłania do tego, że warto jest się Calcio interesować. Nie ma tutaj ze mną za bardzo nad czym dyskutować bo zapodałem mnóstwo ogólników a praktycznie żadnych szczegółów, ale chciałem tylko skorzystać z okazji do wypowiedzenia własnej (bardzo ogólnej) opinii na temat tego wszystkiego i to opinii człowieka który patrzy na to z góry, przez pryzmat przeciętnego fana piłki nożnej pozbawionego jakichkolwiek sympatii czy antypatii we włoskiej piłce.

Wróć do „Włochy”