Liverpool (zbiorczy)

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Liverpool (zbiorczy)

Post autor: firmino » 22 mar 2024, 15:39

Mnie odpadnięcie z United mocno zirytowało, ale nie ze względu na rywalizację z nimi, która już mnie tak nie grzeje jak za czasów Fergusona, a z tego powodu, że odpadliśmy mocno na własne życzenie. Długimi fragmentami w drugiej połowie dominowaliśmy i wydawało się, że kontrolowaliśmy spotkanie. Oczywiście odpadnięcie z FA Cup to nie koniec świata, bo najważniejsze i tak jest mistrzostwo Anglii i postawa w lidze zdefiniuje ten sezon.

Co do nowego managera, to oczywiście Alonso jest must have. Nie zdziwiłbym się, gdyby przyszedł do Liverpoolu i przebił osiągnięcia Kloppa. A ten sezon jest w jego wykonaniu niewiarygodny, mamy marzec, a oni jeszcze nie przegrali, na dodatek grając futbol totalny.

Co do alternatyw - De Zerbi jest świetny. Musimy mieć managera, który gra dominujący futbol, rozwija piłkarzy i ma odpowiednią charyzmę. Włoch to wszystko ma.

Nagelsmann gdy pracował w Lipsku, uważałem go za świetną kandydaturę do zastąpienia Kloppa w przyszłości. Ich gra mi się bardzo podobała, duża elastyczność taktyczna i wymienność pozycji. Jednak przy tym, co wyprawia Alonso w Leverkusen, praca Nagelsmanna w Lipsku blednie. Nagelsmann też bardzo dobrą robotę wykonał w Hoffenheim, natomiast w Bayernie spisał się trochę poniżej oczekiwań, aczkolwiek tam nie miał łatwo, bo ciężko przełożyć to, co działało w Lipsku na Bayern z Lewandowskim, Mullerem czy Goretzką. I wyszło też na to, że nie ma dobrego charakteru do bycia trenerem. Konfliktuje się, a piłkarze nie skaczą za nim w ogień. Oczywiście to nie przeszkadza mu w byciu bardzo dobrym managerem.

Amorim - tutaj ciężko mi się określić, jakby się spisał w roli trenera takiego klubu jak Liverpool. Wolałbym by jakiś inny klub go zweryfikował, choć oczywiście jego praca w Sportingu zasługuje na uznanie.

Wróć do „Anglia”