cloner pisze:to wymien mi np. 10 pilkarzy czarnoskorych, ktorzy padli ofiara wyzwisk, lub okrzykow na tle rasowym
cloner pisze:oczywiscie prosze o jakies przyklady z elitarnych lig pilkarskich w Europie [hiszpanska
fieldy pisze:znasz takiego zawodnika jak Edwin Congo ? były gracz Realu, Kolumbijczyk, był wyzywany, przez rasistów w meczu przeciwko Realowi
to po cholere chcesz te nazwiska ?cloner pisze:nie interesuja mnie zachowania kibicow w la liga
OKcloner pisze:sprzeczne zdania
sprawdz jeszcze raz - pozniej pisz
najpierw robisz z siebie kogoś komu bardzo zalezy na poważnej rozmowie o problemie jakimjest rasizm, wręcz mnie strofujesz
po czym na moje pytanie o sens powstawania akcji przeciwo rasizmowicloner pisze:a ja mialem nadzieje, ze powaznie podchodzisz do tematu rasizmu na stadionach
odpowiadasz [przypominam, jako osoba, chcąca prowadzić rozmowę na poziomie o problemie rasizmu]
w zasadzie - komentarz zbednycloner pisze:hmm, zeby pokazac jacy to wspaniali pilkarze biora udzial w tych akcjach
czyli jesteś ciekaw dlaczego wyzywają piłkarzy, a kiedy podeję ci przykład z kolumbijczykiem Edwinem Congo, twierdzisz .. [UWAGA, bo to dobre jest ] ...cloner pisze:Cytat:
po co mam wymieniać nazwiska ?
ciekaw jestem, czy to rasizm, czy tylko nienawisc do kilku pilkarzy w danych ligach
cloner pisze:nie interesuja mnie zachowania kibicow w la liga
tak i że powstają akcje, żeby pokazać jacy wspaniali piłkarze występują w nich. [z taka ironią, choc po namyśle, jest to tak nieudolne, ze może tam ironi nie miało byćcloner pisze:napisalem, ze po akcji przeciwko rasizmowi sa krecone reklamowki, a to jest roznica - nieprawdaz
wybacamcloner pisze:wybac fieldy
dalej potrzebujesz przykłady ? czy juz znasz odpowiedź na swoje podchwytliwe jak mniemam zapytanie ?cloner pisze:hmm, to teraz wytlumacz mi dlaczego kibice nie wydaja okrzykow malp, gdy przy pilce jest jakis inny czarnoskory pilkarz Barcelony
Wracąc do meritum, to w Polsce również dużo przypadków rasizmu się odnotowywuje.
Pamietam jak w Kolejorzu grał jeszcze Justin N'norom, oczywiście czarnoskóry piłkarz, to po mieście musiał z bronią chodzić, bo niejednokrotnie mu grożono. Bałs ię pokazywać w miejscach publicznych.
Było to jednak kilka lat temu [jeszcze przed spadkiem Kolejorza] teraz w ekipie z Poznania występujący Andersson, czy Savaneh nie mają takich kłopotów, na meczach nie słychać obraźliwych okrzyków pod ich adresem, a juz napewno nie ze strony kibiców Lecha.
Wiadomo jak to w Kielcach wygląda. Nie wiem jak w Legii ... może nam ktoś opowie