Wykopmy rasizm ze stadionów !

kamil_wloski

Post autor: kamil_wloski » 18 mar 2006, 10:48

fieldy pisze:może dlatego, ze ci "czarni" z ameryki płd to bardziej latynosi aniżeli murzyni ? ?
i tu musze przyznąc racje , chodz są także czarni to jednak są bardziej latynosami anieżeli czysytymi murzynami z afryki (nie podoba mi sie to co teraz napisalem ;//). tylko że to najczęsciej jest tak że zależy jedynie od tego jaki kraj zawodniki reprezentuje , popatrzmy na to taki thuram,trezeguet czy vieira nie są wyzywani na stadionach bo są francuzami a mają korzenie afrykańskie (no prócz treze który się w argentynie urodził , ale także jest murzynem [mulatem]). drugą sprawą są to najczęsciej sytuacje krajowe tzn. w hiszpani czy włoszech są ukrzształotowane rózne grupy polityczne lewicowe, prawicowe czy jeszcze pamiętające rządy hiszpańskiego dyktatora La Franoco [niewiem czy dobrze napisałem , ale myśle ze wiecie o kogo mi chodzi] i włoskiego Mussolinego. trzecią sprawą jest to ze w Anglii każdy taki delikwent jest usuwany ze stadionu i dostaje kare , tam jest bardzo dobrze rozwinięta komunikacja na stadionach , kamer , podsluchy i szybko reagująca ochrona czego brakuje na stadionach w Hiszpani i Włoszech. To myśle że i ja nadałem innej rzeczy sprawie , chodz rasiszm jest zły to raczej nie wykopiemy go metodami bluzeczki czy opaseczki bo to więcej daje firmie Nike niż ludziom i antyrasizmowi...

forza antyrasism, juvnetus, calcio !

Wróć do „Piłka nożna na świecie”