Premier League 2023/2024

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215

Premier League 2023/2024

Post autor: Samuraj » 19 maja 2024, 19:40

Ciekawe, że ta najbogatsza liga świata i przez wielu uważana za najlepszą, ma w tym sezonie 3 zespoły które się wybiły ponad resztę czyli City, Arsenal i Liverpool. W przyszłym sezonie może ta Chelsea będzie stabilniejsza i coś pogra lepiej, ale mam wrażenie, że ten poziom w Premiership nieco spada. Oczywiście takie ekipy jak Manchester Utd. czy Tottenham mogą w każdej chwili wskoczyć na wyższy poziom a cały czas gdzieś ten projekt Newcastle jest na tapecie, ale na ten moment mam wrażenie, że tylko Manchester City prezentuje oczekiwany poziom no i Arsenal w tym sezonie zaskoczył formą a Liverpool był dość nierówny.
Oby liga angielska nie przechodziła tego co np. liga hiszpańska obecnie gdzie wcześniej takie ekipy jak Real, Barcelona, Atletico, Villarreal, Sevilla, Valencia, Betis, Real Sociedad potrafiły fajnie mieszać i w Hiszpanii i w Europie a dziś w sumie jest Real i długo długo nic a potem Atletico i Barcelona oba w jakimś stanie przejściowym, Sevilla cieniem samego siebie nie mówiąc o Valencii a myślałem, że Betis zaskoczy, bo w pewnym momencie lepiej sobie radził od Sevilli, ale też gdzieś spuścił z tonu czy Villarreal które też nie przypomina już tego zespołu który wygrywał Ligę Europy.

Wiele się zmienia i mi się wydaje, że obecnie najciekawsza jest w sumie Bundesliga pod względem pewnego poziomu który się wyrównał aczkolwiek wydaje się, że Bayern też złapał swoje problemy i mamy taki dziwny okres w Europejskim futbolu, gdzie wiele topowych ekip przechodzi jakieś kryzysy czy zmiany generacji zawodników i wszystko się jakoś dziwnie rozwija i procentują faktycznie te zespoły, które zawczasu pomyślały o zmianach, odpowiedniej polityce i zarządzaniu w okresie właśnie zmiany generacji. Real jest tu wzorem a City po prostu zawczasu zbudowało sobie dobry zespół na lata a reszta dopiero próbuje sobie radzić z tymi wszystkimi problemami. Nawet chciałbym by coś w topce klubowej się zmieniło i pojawiły się nowe kluby które będą naznaczały nowy okres...

Wróć do „Anglia”