Serie A 2023/2024

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Serie A 2023/2024

Post autor: venomik » 20 maja 2024, 13:30

cloner pisze:
19 maja 2024, 18:24
Chyba tylko z jednego powodu: urywali punkty Interowi.
Trochę mniej interocentryczności Cloner. Bez przesady z tym, że jak kibic A mówi, że lubi drużynę B - to od razu zakładać, że to przez wyniki z Interem ;]
Na forum są ludzie, którzy sporą część życia podporzadkowują drużynie, której kibicują - a jakby się tak spojrzeć to pewnie połowa (jak nie większość) zaczynała od jakiegoś pojedynczego obejrzanego meczu, plakatu w bravo sport albo losowej koszulce kupionej przez mamę na bazarze.
A co dopiero 'lubię drużynę X' - jaki tutaj totalny drobiazg jest w stanie to zapoczątkować. Kurde, ile razy czytałem słowa w stylu 'lubię Benevento, fajnie jakby się utrzymali' - gdzie jedynym powodem tego była historyczna bramka strzelona przez bramkarza na 2-2, dająca pierwszy punkt klubu w Serie A.
A jakby mnie ktoś spytał dwa lata temu jak sobie radzi Inter z Sassuolo to pewnie miałbym problem odpowiedzieć.

Moje powody są proste i jest ich sporo:
- Juventus sobie zawsze fajnie radził z Sassuolo. Jeszcze nie tak dawno bilans wynosił 15-3-2, rewelacja
- jest raptem 5 meczów wygranych przez Juve jedną bramką. Trzy z nich decydowały się w końcówkach: bramki w 89, 88 i 83 minucie. To się pamięta.
- był spektakularny mecz wygrany 7-0, dwie brameczki Khediry, do którego zawsze miałem słabość
- niezła średnia bramek na mecz, w ostatnich 15 meczach tylko raz padło mniej niz 3 bramki
- Sassuolo dorobiło się swojej stronki w polskim języku (troche już mało aktualna), jest też profil na FB. Nieraz gawędzilem sobie w komentarzach z prowadzącym. Za czasów świetności SoloJuve pisałem tam czasem wywiado-felietony z kibicami ekip Serie A przed startem sezonu. Z prowadzącym profil Sassuolo nie miałem okazji, ale jednak została mi sympatia do takich kibiców mniejszych ekip, którzy poświecają czas i których wiedzę widać w rozmowach
- przewinęło się przez Sassuolo sporo piłkarzy, których lubiłem/śledziłem/którym kibicowałem ze względu na włoską kadrę/których lubiłem ze względu na powiązania z Juve. Dlatego też był okres, kiedy oglądałem ich całkiem regularnie jak na ekipę ich pokroju.
I tak jeszcze mógłbym sporo wymieniać, ale niestety muszę się zbierac.

Wróć do „Włochy”