Hiszpania vs Niemcy
Nie wiem czy Hiszpania gra najlepszy futbol na turnieju, ale na pewno gra najpiękniejszy. Praktycznie każdy piłkarz ma taką lekkość z piłką, lekkość z której jednak dużo wynika, bo z tym wiadomo może bywać różnie.
Mecz z Niemcami szykuję się wybornie. Z Niemcami u których jest trochę znaków zapytania.
Nagelsmann namieszał delikatne przed starciem z Danią, wszedł Sané za Wirtza. Ale to chyba kwestia odpoczynku, Sané na Duńczyków to nie było duże ryzyko. Na Hiszpanów raczej będzie powrót Wirtza.
Druga sprawa, to sprawa napastnika. W Niemczech powstały dwa obozy, jeden stojący za zawodnikiem Arsenalu, drugi wspierający wejście do pierwszego składu gracza BvB w miejsce Havertza właśnie.
Ten pierwszy opowiada o graczu Arsenalu, jako o piłkarzu który swoją uniwersalnością dobrze pasuję do układanki z Musialą i Wirtzem. A drugi, wiadomo o Füllkrugu, czyli zawodnikowi wykańczającym dobrze zbudowane ataki kolegów z drużyny.
Moim zdaniem Havertz to lepsze rozwiązanie. Obrona Hiszpanów nie jest najlepszą ich formacją. Füllkrug będąc piłkarzem raczej jednowymiarowym będzie łatwiejszy do wyeliminowania, niż Havertz który swoją nieprzewidywalnością i ruchliwością może być trudniejszy do rozczytania.
No i trzecia sprawa to obrona. Raczej na bok wróci Mittelstädt, choć Raum nie byłby złym wyborem. Tu nie mam pewności kto wystąpi.
Natomiast ciekawe jest to, kto będzie partnerem Rüdigera. Tah pauzował za kartki z Danią i zastępujący go Schlotterbeck spisał się naprawdę dobrze. Pojawiły się więc głosy by zostawić obrońcę BvB na kolejne spotkania.
No i mam problem, bo Tah jest ok, naprawdę ok, ale jest trochę zbyt podobny do Rüdigera, zaś Schlotterbeck to piłkarz o innych walorach, dający inne rozwiązania. Moim zdaniem byłby lepszym wyborem na ruchliwych, mobilnych graczy Hiszpańskich.
No ciekawe jak to ogarnie Nagelsmann. Nie wiem czy nie wróci jednak do żelaznej jedenastki z meczu otwarcia. Zobaczymy.
Na pewno Niemcy muszą uważać na Rodriego, skubaniec jest świetny i Andrich musi wejść na wyżyny swoich umiejętności. Młody Yamal jest do zatrzymania, pytanie jak Williams? Ależ powinno być ciekawie od strony taktycznej, łuuu.
Bukmacherzy dają delikatną przewagę Hiszpanom, ja jednak jestem skłonny ku gospodarzom, co prawda również delikatnie, ale jednak.
Na pewno rywal jest w zasięgu, ale jest to rywal piekielnie niebezpieczny. Absolutnie każdy wynik jest realny.