Nie bardzo wiedziałem w jakim temacie, ale chętnie się podzielę z Wami pewnym tematem, bo mnie naszła nostalgia i znalazłem na strychu łopatę do odkopania starego tematu.
Mignęło mi gdzieś ostatnio, że Bamidele Jermaine Alli, znany bardziej jako po prostu Dele Alli, jest bez kontraktu.
Nie wiem jaki prezentuje obecnie poziom, nie wiem też jak grał w Turcji. Zmagał się ostatnio z kontuzją pachwiny jakoś do kwietnia.
No i tak się zastanawiam jaki klub, czy w ogóle ktoś w Anglii jeszcze da szansę Alliemu. Premier League? championship? byłoby super gdyby jeszcze dał radę pokazać chociaż połowę swoich dawnych umiejętności.
Nie obchodzą mnie jego sprawny pozaboiskowe, nie jestem jego kumplem, członkiem rodziny, więc [ch**] mogę o tym wiedzieć.
Natomiast znam się na piłce, a przynajmniej bardzo dużo jej oglądam. Mam ogromną sympatię do tego pilkarza. Moje początkowe zainteresowanie niższymi ligami w Anglii zbiegło się z wejściem w dorosły futbolu właśnie tego chłopaka.
To był absolutny fenomen. Oglądałem gdzieś na jakimś strimiku, nie pamiętam dokładnie, jakiś mecz MK Dons. Momentalnie wpadł mi w oko grający wówczas chyba z numerem 14 jakiś młody chłopak. W pewnym momencie zaczął tańczyć z piłką, [k****] dosłownie tańczył z piłką. Myślałem sobie strimik przycina! ale nie, nie przycinał. Gość brylował w najlepsze. Więc patrzę na składy i jest, Bamidele Jermaine Alli! Zapisałem sobie to dość dziwne nazwisko.
Nie łatwo było śledzić League One, bo na takim poziomie grał MK. Szybko jednak usłyszałem to nazwisko kolejny raz, otóż młody Dele Alli pierdolnął swojego pierwszego hattricka w wieku 17lat. Do tego widziałem gdzieś na filmiku jak walnął woleja z 20 paru metrów. Już cała Anglia wiedziała o tym chłopaku.
On był magiczny miał wszystko, drybling, technikę, czucie piłki, błyskotliwość, przegląd pola, szybkość, zwinność, wejście w pole karne. Porównując? większy talent niż Jude Bellingham czy Phil Foden.
Dele Alli przeskoczył bezpośrednio z League One do Premier League tak po prostu, jakby grał tam lata. Z trzeciego poziomu na pierwszy, pomijając jakieś wypożyczenia czy championship. Do tego z miejsca stał się ważną częścią Spurs.
Pierwszy sezon w PL 10 goli, potem 18! kosmos.
Wiadomo, piłka to nie tylko umiejętności, musi też dojechać głowa i inne sprawy życiowe.
Dele Alli był jednak zjawiskowy, nigdy później nie widziałem takiego talentu na wyspach brytyjskich. To smutne bo piłka nożna powinna dawać radość, a On miał totalnie wszystko by dawać ją przez wiele lat. W Anglii, w lidze mistrzów, na turniejach mistrzowskich. Wielka szkoda.
Łączne liczby jakie wykręcił Alli:
League One - 74 mecze, 22 gole, 12 asyst
Premier League - 194m, 51g, 34a
Liga Mistrzów - 26m, 4g, 10a
Reprezentacja - 37m, 3g, 7a