Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 621

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post autor: Tennessee » 27 sie 2024, 19:47

Warto wspomnieć, że PSG to drużyna zbudowana troszeczkę inaczej, ponadto jest absolutnie topową ekipą na swoim podwórku, a United... no właśnie.

Manuel Ugarte na prawdę pasuję do Manchesteru, oglądałem PSG w zeszłym sezonie więcej niż kilka razy, więc podzielę się opinią.

Nie będę pisał o grze w odbiorze piłki, bo już wszyscy o tym doskonale wiemy. Ugarte ma jednak do zaoferowania trochę więcej. Jest to gość który chętnie biega, bardzo chętnie biega i dużo biega. Pracuję wszędzie na boisku, a jego głównym obszarem jest oczywiście środek pola. Jest bardzo energiczny, a wiemy jak ważne jest to w Premier League. Dla defensywnych pomocników kluczowe jest posiadanie wysokiej wytrzymałości jaką ma Urugwajczyk, a niekoniecznie dobrej gry piłką.
Świetnie nadaję się do wykonywania "czarnej roboty". Ugarte posiada idealnie cechy na DP, dobrze radzi sobie z agresywnym pressingiem. Lubi być cały czas twarzą w twarz z przeciwnikiem, być w kontakcie, bardzo dobrze osłania obronę, obija przeciwników i od czasu do czasu wychodzi do przodu. Jest w stanie samodzielnie utrzymać linię pomocy w ryzach, dając więcej luzu kolegom z drużyny.
No i tutaj dochodzimy do postaci Kobbie Mainoo. Młody będzie miał więcej swobody, dostanie większe pole na pokazanie pełni umiejętności, czego oczywiście nie ma w grze z Casemiro. To potencjalny duet, który może się świetnie wspierać.
Warto jeszcze wspomnieć iż Ugarte nie jest podatny na kontuzję(przynajmniej do tej pory), a w połączeniu z jego umiejętnością biegania przez pełne 90min, jest to idealne rozwiązanie.

50mln + bonusy, to dużo? hmm... PSG to klub który nie musi sprzedawać, a United musi załatać pozycję DP. Do tego Francuzi trochę za niego zapłacili, a gość ma ważny kontrakt do 2028. Dodając jeszcze ważną pozycję DP, których nie ma na rynku za dużo "wystawionych" na sprzedaż, to okazuję się, że te 50+bonusy chyba nie jest ceną zawyżoną.

Podsumowując. Może się szybko okazać, że to będzie najlepszy transfer United w tym okienku. Jest ku temu sopro powodów. W mojej opinii bardzo dobry ruch. Jak będzie, oczywiście czas wszystko zweryfikuje, również moje pochwały na Urusa.

Wróć do „Anglia”